És una de les notícies que es repeteixen més des de mitjans de 2022. Amb l'objectiu de contenir l'elevada inflació que es va disparar l'any passat, el Banc Central Europeu va decidir apujar els tipus d'interès.
Això, que afecta la vida de moltes famílies i milions d'empreses, sembla que no canviarà. De fet, l'últim anunci no és gens encoratjador, ja que, com podem comprovar, aquesta situació ens continuarà acompanyant durant algun temps més.
Aquest és l'anunci que farà tremolar els bancs
No és la millor notícia per als bancs, ni tampoc per als particulars. D'acord amb Blackrock, el gestor d'actius més gran a escala mundial, es preveu que la Reserva Federal faci dues pujades més dels tipus aquest 2023.
Així mateix, també sembla que el Banc Central Europeu apujarà entre dues i tres vegades més els tipus durant aquest exercici. D'aquesta manera, als Estats Units es creu que els tipus podran assolir el 5,75 %. En el cas d'Europa, podrien arribar al 4,75 %.
Quan abaixaran els tipus d'interès?
Davant d'aquest panorama, arriba la pregunta de quan podran començar a abaixar. Segons els analistes de Blackrock, preveuen que les baixades dels tipus d'interès als Estats Units no arribaran fins, almenys, al tercer trimestre de 2023.
En el cas d'Europa, els descensos no es produirien fins a la segona meitat d'aquest any. Tal com indica Javier García-Díaz, responsable de vendes de Blackrock: «Els bancs centrals ja no acudiran al rescat de les economies quan entri en recessió».
Així mateix, l'expert considera que la recessió arribarà a tots dos costats de l'Atlàntic, però serà «més aguda a la zona de l'euro». A més, «posarà més riscos en alguns actius», per la qual cosa caldrà estar-ne pendent.
Es mostren més prudents que altres analistes
D'altra banda, García-Díaz també ha indicat que: «Veiem els nivells d'inflació subjacent (la que no té en compte productes energètics ni aliments no elaborats per la seva volatilitat) elevats». En aquest punt, assenyala també que es mostren «més cauts» que altres analistes respecte a l'evolució dels tipus d'interès.
La gestora aposta a curt termini, és a dir, per mercats emergents davant d'altres de desenvolupats. Així mateix, «sobrepondera» el factor qualitat. En renda fixa prefereixen el deute emergent en moneda local. Tot i això, «sobrepondera» el tram curt dels Estats Units i es troben «neutrals» a Europa.
La raó de les pujades dels tipus d'interès
La raó principal d'aquestes pujades dels tipus d'interès rau és controlar la inflació. Quan apugen els tipus, se suposa que es refreda el consum, cosa que fa que la inflació baixi. Malgrat la pujada, però, la paradoxa és que els tipus d'interès reals són negatius. En aquest sentit, per exemple, en cas que la pujada de l'interès sigui del 3 % i la inflació mitjana sigui del 7 %, el deutor obté un «benefici» del 4 %.
Com afecta la pujada dels tipus de manera general?
D'altra banda, també cal conèixer que la pujada dels tipus d'interès afecta tant els particulars com les empreses de dues maneres. La primera és que es paga més per endeutar-se, és a dir, que apugen els interessos que es paguen en demanar un crèdit o hipoteca.
Així mateix, també es rep una remuneració més gran pels estalvis. Amb les pujades dels tipus d'interès, es veuen afectats els dipòsits, així com les lletres, els bons i les obligacions de l'Estat. Pel que fa a les empreses, han de pagar més en emetre deute.