El Govern d'Aragó ha ordenat aquest dijous, 16 de juliol, el sacrifici obligatori de la totalitat dels visons d'una explotació de la Puebla de Valverde, a la província de Terol, per haver detectat que s'han infectat de coronavirus.
En total se sacrificaran 92.700 exemplars de visons després que hagin augmentat els contagis entre els animals en els quatre tests realitzats des del mes de maig, en una decisió que el mateix govern ha catalogat com «dràstica».
Contagi inicial entre els seus treballadors
La decisió, basada en la Llei Nacional de Sanitat Animal, es va prendre ahir a la nit per part de les administracions involucrades, segons ha informat en roda de premsa el conseller d'Agricultura, Ramaderia i Medi Ambient, Joaquín Olona, el qual ha explicat que la Direcció General de Qualitat i Sanitat Alimentària ja va procedir a la «immobilització cautelar» de la granja, de l'empresa Secapiel, el 22 de maig quan 7 dels seus treballadors van donar positiu per covid-19 i que ara ja estan «sans».
El conseller ha insistit que «no es pot traslladar cap certesa» sobre si hi ha hagut o no transmissió de persones a animals o viceversa i que és precisament l'«elevat grau d'incertesa» existent el que ha portat a prendre aquesta «dràstica decisió», que ha estat comunicada avui a l'empresa, que ha mostrat la seva col·laboració i a qui ha agraït la seva «responsabilitat».
S'ha detectat transmissió massiva a la granja
Joaquín Olona ha assegurat en roda de premsa que, encara que «no hi ha motiu per a generar alarma», sí que s'havia detectat una transmissió massiva de coronavirus a la granja, on hi ha hagut diversos empleats que han donat positiu a més dels animals.
Es desconeix si hi ha hagut un encreuament de contagis entre els animals i les persones, però davant del dubte, han decidit no arriscar i sacrificar tots els animals. «Hem d'eliminar qualsevol risc, perquè a falta de certesa, no tenim la seguretat que no es vagi a produir una transmissió des d'aquest reservori», ha assegurat davant els mitjans.
El visó és l'únic animal, pel que se sap fins ara, que pot tenir la Covid-19 a la granja, segons ha informat Olona. De moment, a Aragó els animals no han mostrat cap signe, ni patològic ni clínic, però sí que ha quedat demostrat que hi ha animals que han contret la malaltia, a més de set treballadors de la granja.
El conseller d'Agricultura ha admès que un sacrifici massiu d'aquesta envergadura requerirà un dispositiu complex i delicat, ja que cal evitar que el sacrifici dels animals i la seva posterior eliminació no es converteixin en un risc de contagi en si mateix.