Imatge d'una mà subjectant una mànega de benzina

Salten les alarmes a Cepsa, Repsol, Galp i BP: un expert avisa del nou revés

Les benzineres es preparen per a variacions en els preus dels carburants

Cepsa, Repsol, Galp i BP tenen motius per preocupar-se. En qüestió de molt poc temps, les benzineres espanyoles podrien ser víctimes, una vegada més, d'un nou revés.

Quan semblava que el preu dels carburants s'havia estabilitzat, els experts anuncien nous increments. És un tema que afecta no només els conductors, també esquitxa altres sectors, que es veuen obligats a elevar els costos.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Des de fa una mica més d'un any s'experimenten importants fluctuacions. Les pujades més grans es van experimentar arran que va esclatar el conflicte a Ucraïna. Es van arribar a assolir tarifes rècord que van obligar l'Estat a intervenir i van arribar a oferir una bonificació de 20 cèntims per litre.

Segons el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el cost del combustible queda condicionat a diferents factors. Entre ells, la cotització internacional del petroli, els impostos, la cotització de l'euro respecte al dòlar o el marge de distribució i comercialització.

A què es va deure el repunt en el preu dels combustibles?

El preu dels carburants va patir una important pujada des que va esclatar la guerra. Això va donar lloc al fet que es produïssin fortes tensions geopolítiques amb Rússia, cosa que va contribuir a l'augment dels costos. El febrer de l'any passat, el barril Brent de petroli va superar la barrera dels 100 dòlars, publica El Ideal.

Imatge d'una persona posant gasolina en un cotxe
Es preveu un increment en els preus dels carburants en qüestió de setmanes | Getty Images

Però no seria fins al març quan es van arribar als valors màxims, amb el barril a 129,49 dòlars. Eren les xifres més altes des del 2014. Aquesta tendència a l'alça es va mantenir fins al juliol, quan els preus van començar a respirar i a estabilitzar-se.

De fet, durant el 2023 encara no s'ha superat la barrera dels 90 dòlars per barril. Al març va arribar als 73,06 dòlars, fet que va contribuir que la benzina i el dièsel arribessin als 1,60 i 1,50 euros el litre. Ja quedava enrere l'etapa en què s'havia sobrepassat els 2 euros el litre.

Els motius pels quals pujarà el combustible

Ara, el gran dubte és saber quant de temps es mantindran així els preus. L'analista financera i de mercats de Bankinter, Pilar Aranda, creu que ens trobem davant d'un moment de pausa. Considera que els preus del cru aniran pujant al llarg dels propers mesos.

Sobretot perquè els factors que van provocar al seu dia l'alça encara continuen vigents. A més, detalls que van contribuir a la reducció dels preus, com la caiguda dels tipus o el temor a una aturada econòmica van desapareixent.

Amb tot això, l'economia pateix una reactivació que provocarà una demanda més gran per part dels usuaris. Això donarà com a resultat també un augment de la demanda del petroli.

Imatge d'un treballador subjectant una mànega d'una benzinera
A l'estiu hi haurà més desplaçaments, cosa que influirà en el cost dels carburants | Canva

Caldrà estar molt atents, a més, al moviment que facin els grans productors. Perquè el barril no caigui per sota dels 70 dòlars, disminuiran la producció. Per tant, s'oferirà una quantitat menor i això afectarà el preu final que anirà en augment.

L'experta indica que als mercats internacionals hi ha un cert menyspreu al petroli rus. Tot això quan hi ha tres milions de barrils procedents d'aquest país i pendents de donar-los sortida. Augura una escassetat d'aquest material que també repercutirà als preus.

En darrer lloc també cal fer esment al fet que ens apropem a una temporada de molts desplaçaments. L'arribada de l'estiu mobilitzarà milions de persones, sobretot a Europa. Això desencadenarà que hi hagi un increment de la demanda i de consum dels carburants. Per tant, es donen tots els condicionants perquè les benzineres tornin a elevar els preus en qüestió de setmanes.