Muntatge d'una persona signant una hipoteca i rodona amb bitllets d'euro

Salten les alarmes: l'última norma del BOE pot encarir molt més els habitatges

Les últimes mesures adoptades provocaran que el preu dels immobles pugi de manera considerable

El mercat de l'habitatge a Espanya pot patir un canvi important a curt termini. L'última mesura recollida al Butlletí Oficial de l'Estat obre la porta que en el futur s'encareguin dels immobles al nostre país.

Des que va escatar la pandèmia de coronavirus el 2020 es va fomentar l'ús del teletreball a la majoria de països. No obstant això, al voltant d'aquesta modalitat laboral mai havia existit cap mena de regulació. Tot quedava condicionat a les necessitats i controls que apliquessin les empreses.

Durant aquest temps, cada país ha apostat per implantar les mateixes lleis en aquest sentit. Però, no ha estat fins fa poc quan la Unió Europea va decidir unificar criteris amb intenció de regular aquesta pràctica. S'hi recollia tot allò referent als beneficis fiscals que comportaria aquest model de treball.

El BOE va publicar el 4 d'agost l'acord marc en matèria de teletreball. Es tracta d'una llei imposada des de Brussel·les que promet revolucionar el mercat laboral d'alguna manera. Però també pot acabar afectant el sector de l'habitatge de manera indirecta.

Una persona sostenint una maqueta d'una casa amb una clau i una mà agafant diversos bitllets d'euro
Fer-se amb una casa, sigui de lloguer o mitjançant compra, s'encarirà | Getty Images, 89Stocker

En total hi ha 18 països de la Unió Europea que han signat aquest conveni, recull el portal El Debate. Entre ells hi ha França, Alemanya, Espanya, Àustria, Països Baixos, Luxemburg, Bèlgica, Noruega, Portugal, Suècia, Malta o Croàcia, entre d'altres. Comprèn un ampli nombre de territoris i, per tant, de possibles beneficiaris.

Una oportunitat per treballar a altres països

Se'ls obren moltes més oportunitats a tots aquells que gaudeixin del teletreball i que puguin canviar de residència amb facilitat. D'aquesta manera, els que treballin en línia fora del seu país mantindran els beneficis socials i laborals del país on estan contractats. Per tant, conservaran les seves condicions com si romanguessin al territori d'origen i no al de destinació.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

Tot i que caldria aprofundir en la lletra petita per conèixer més detalls sobre les condicions, hi ha un aspecte imprescindible. I és que obliguen que el trasllat sigui real, que almenys la meitat dels dies resideixin fora del seu país.

A primera vista, aquests canvis poden tenir els seus avantatges. Tot i això, els analistes creuen que acabaran afectant de manera important el sector immobiliari. És de sobres conegut per tots que Espanya es presenta com una destinació perfecta per clima, gastronomia i preus competitius.

Amb tot això, molts teletreballadors pertanyents als països inclosos a l'acord marc es decantaran per Espanya per viure-hi. El cert és que es donen situacions una mica curioses.

Entre elles, que els professionals originaris d'Alemanya, Dinamarca o Luxemburg, amb salaris més elevats que els nostres, es muden a Espanya. Aquesta demanda més gran d'habitatge acabarà provocant un augment del preu dels immobles, que afectarà tant el mercat de la compra com el lloguer.

Muntatge d´una porta amb una clau posada i en primer pla un mapa d´Espanya
Professionals d'altres països es compren cases a Espanya | Getty Images

Els espanyols en sortiran perjudicats

Segons dades d'Adecco, basant-se en informacions de l'INE i l'Eurostat, molts d'aquests empleats dupliquen el sou mitjà de l'espanyol. A això se li afegeix que som el territori de la Unió Europea amb una caiguda més gran de renda per càpita dels últims anys.

Per tant, el resultat serà una situació d'indefensió per als espanyols. Aquest possible desembarcament de professionals que pertanyin a altres països de la UE originarà un encariment del parc d'habitatges. A certes ciutats espanyoles els preus s'han disparat de manera considerable. És el cas de Madrid, Barcelona o Màlaga.

Ho atribueixen sobretot a l'arribada d'estrangers amb recursos econòmics i al turisme. Davant d'això, a molta gent d'aquí se'ls ha forçat a traslladar-se als afores o als pitjors barris. L'abonament de rendes per sobre dels 1.000 euros s'ha convertit en una cosa cada cop més freqüent.