Una dona agafant una botella d'oli d'oliva en un supermercat.

Salten les alarmes per un oli d'oliva adulterat venut a Catalunya

Les autoritats recomanen no consumir diverses marques d'oli d'oliva

El sector de l'oli d'oliva a Espanya és un pilar fonamental de la nostra economia i dieta mediterrània. La producció espanyola suposa el 70 % de la Unió Europea i el 45 % de la mundial. Per tant, som líders en superfície, producció i comerç exterior gràcies a aquest producte.

La qualitat de l'oli d'oliva espanyol està més que demostrada per tot el món, i cada cop més països s'hi interessen. Ara bé, no passa el mateix amb olis procedents de fora de les nostres fronteres i sempre hi ha qui se n'aprofita. Recentment, un avís de les autoritats espanyoles ha fet saltar les alarmes sobre diversos olis venuts a Espanya.

Alerta alimentària a Espanya per oli d'oliva adulterat

És molt probable que a casa compreu normalment oli d'oliva. Però fixa't bé en allò que tens al rebost, perquè L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha emès una alerta relacionada amb aquest producte. En concret, l'organisme de control ha informat que al mercat espanyol s'ha comercialitzat oli d'oliva fraudulent.

És a dir, algunes empreses s'han dedicat a vendre, suposadament, oli d'oliva, tot i tractar-se d'un altre producte. Sumat tot això als recents problemes de subministrament de l'oli de gira-sol, cosa que ha disparat encara més la venda del d'oliva, aquests productes han acabat a moltes llars.

El descobriment del frau ha estat possible gràcies al Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), que van notificar el govern en rebre una notificació des de la Comunitat Autònoma de Múrcia. Un cop analitzats els olis, es va confirmar que les mostres no pertanyien a cap oli d'oliva. Es desconeix a partir de quins productes es podrien haver fet.

Oli d'oliva de llavors.
Se sospita que els olis fraudulents podrien ser de llavors. | Getty Images 

Encara que se sospita que podria ser oli vegetal de llavors, procedent de plantes com el gira-sol, el blat de moro o el sèsam. Una altra possibilitat seria que fos una barreja entre diferents olis de baixa qualitat. Sigui quin sigui el seu origen, no és el que vol fer creure el consumidor, cosa que el converteix en una autèntica estafa que, fins i tot, pot perjudicar la salut.

Diverses comunitats autònomes afectades pel frau

Sembla que no és un error innocent en la producció. L'AESAN ha comunicat que aquest cas forma part d'una operació que investiga el frau de la venda d'oli d'oliva a Espanya. Fa uns mesos, l'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ja denunciava l'etiquetatge fraudulent de dues marques conegudes.

Un bol amb oli d'oliva.
L'oli d'oliva és el més consumit amb diferència a Espanya. | Getty Images 

El problema més gran és que són diverses les CCAA que podrien veure's afectades per aquest frau. Inicialment, la distribució d'aquest oli es va localitzar a Múrcia, però podríem trobar-lo a Catalunya, el País Basc i el País Valencià. Des del govern investiguen si altres comunitats també podrien estar afectades.

Sigui com sigui, les autoritats espanyoles també han donat veu d'alarma a altres països. En concret, tota la informació ha estat transmesa a l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) perquè aquests olis siguin retirats dels canals de comercialització. A continuació, et desvetllem els olis afectats pel frau:

Olis que podrien ser afectats

Gràcies a aquesta investigació, s'ha descobert l'elaboració, l'envasament i la distribució fraudulenta dels olis següents:

1. OLI D'OLIVA VIRGEN WAFA (envasos de 2 litres)

2. OLI D'OLIVA MAAKOUL (no s'indica volum)

3. OLI D'OLIVA VIRGEN RIAD A L'ANDALUS (envasos d'1 litre)

4. MAYSAE (no s'indica denominació de venda del producte, envasos d'1 litre)

5. OLI D'OLIVA VIRGEN (sense marca comercial, envasos de 5 litres)

6. OLI D'OLIVA VIRGEN EXTRA LA NÒRIA (envasos de 5 litres)

7. OLI D'OLIVA VIRGEN EXTRA ZANNOUTI 31 31 (envasos d'1 litre)

8. OLI D'OLIVA VIRGEN «MARE DE DÉU DE LA SALUT» (envasos de 0,5 L, 1 L, 2 L i 5 L)

9. OLI D'OLIVA VIRGEN EXTRA «MARE DE DÉU DE LA SALUT» (envasos de 0,5 L)

10. OLI D'OLIVA VIRGEN EXTRA RAHOUYI (envasos de 2 litres)

Si la teva ampolla d'oli és una de les afectades, és recomanable que prescindeixis del seu consum i el tornis al punt de compra com a mesura de precaució. El consum d'aquests olis podria posar en risc la salut dels usuraris perquè no se sap si procedeix d'operadors clandestins i si la seva traçabilitat és fiable.