Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera Alba Vergés en una compareixença al Departament de Salut

Salut adverteix que la situació als CAPs és «tensa i complicada»

El director del CatSalut adverteix que els CAPs «no han tingut descans» durant la pandèmia
La consellera Alba Vergés en una compareixença al Departament de Salut
Salut ha advertit de la situació complicada als CAPs. | Cedida

El director del CatSalut, Adrià Comella, ha advertit aquest dimarts, 20 d'octubre, que la situació als CAPs d'arreu de Catalunya és «complicada i tensa» després que «no hagin tingut descans» durant tota la pandèmia, causant «tensió emocional i física». Comella ha explicat que així com als hospitals es va poder anar recuperant la normalitat cap a finals de la primavera i l'estiu, als centres d'atenció primària la tensió assistencial s'ha mantingut constant i això fa que, ara, en situació d'acceleració de la segona onada de la pandèmia, s'hagi arribat a una situació «complicada i tensa», en paraules del mateix Comella.

Els MIR tornen a sortir al carrer en la novena jornada de vaga

Els metges interns residents (MIR) dels hospitals i centres d'atenció primària catalans han començat aquest dilluns la tercera vaga en un mes per reclamar millores formatives, laborals i retributives. Es tracta de la novena jornada de vaga, precedida per dues aturades de tres i de cinc dies a finals de setembre i principis d'octubre, i aquesta nova mobilització està prevista fins divendres. El sindicat Metges de Catalunya, convocant de les vagues, xifra el seguiment de l'aturada d'aquest dilluns en un 82%. Els metges en formació han tornat a sortir al carrer amb una concentració a la plaça d'Espanya de Barcelona que ha reunit més de 500 participants, segons els organitzadors.

Els metges residents consideren que les negociacions amb les patronals sanitàries i l'Institut Català de la Salut (ICS) no estan tenint «avenços significatius» i avisen de noves vagues en les properes setmanes si no s'arriba a un «un pacte satisfactori per als interessos dels facultatius en formació», assenyalen des del sindicat. Metges de Catalunya destaca la capacitat de mobilització dels MIR i insta les entitats a presentar una proposta «acceptable» per posar fi al conflicte.

Els participants a la concentració a la plaça d'Espanya s'han situat sobre unes creus marcades a terra, separades cadascuna amb dos metres de distància, i han repetit lemes com «No és formació, és explotació» i «Què passa? Que el resi no descansa». Després, els MIR han iniciat una marxa que ha tallat la circulació de la Gran Via de les Corts Catalanes. Per territoris, i segons dades del sindicat, el seguiment de la novena jornada de vaga ha estat del 87% a Barcelona; del 81% a Girona; del 80% a Lleida i del 81% a Tarragona.