L'avís del Govern en plena campanya de vacunació: «És un problema seriós»

Argimon adverteix que aquestes decisions incrementen la feina del personal sanitari

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha lamentat que entre 8 i el 10% de les persones que demanen cita per vacunar-se no s'hi presenten. Ha fet «una crida» a què els ciutadans acudeixin o desprogramin les cites per no incrementar la feina del personal sanitari. Per altra banda, Argimon s'ha mostrat favorable a un «oci nocturn reglat» per «evitar» imatges com les que es van veure la nit del dissabte en què va decaure el toc de queda. El doctor ha destacat l'evolució positiva de les dades de la incidència de la covid-19 i ha apuntat que si bé considera «molt fàcil governar a cop de decret» cal «apel·lar més a la responsabilitat».

Argimon ha explicat que la no assistència a les cites concertades de vacunació és «un problema seriós» perquè quan es descongela la vacuna de Pfizer té una vida útil de cinc dies. «Per cada cita que no s'omple, els equips han de fer tres trucades per trobar una persona. Si no han vingut 500 persones, això vol dir 1.500 trucades que se sumen a la resta de feina que han de fer», ha apuntat.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

La sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha recordat que es pot desprogramar fàcilment la cita de vacunació a través del web vacunacovidsalut.cat o contactant amb el 061.

Argimon assegura que l’oci nocturn evitaria imatges de festes multitudinàries al carrer

Sobre l'obertura de l'oci nocturn, Argimon ha dit que «és un dels sectors que més ha patit des del punt de vista econòmic». Ha explicat que en la reunió que van mantenir divendres passat van parlar d'un calendari i una reobertura controlada.

Ha dit que obrir l'oci nocturn pot ajudar a «evitar» les imatges del dissabte passat. No obstant això, ha demanat tenir en compte que «no estem en una situació normal, estem encara en pandèmia, però hem d’anar normalitzant la situació, i això vol dir obrir controladament».

El pla de vacunació pels temporers

Argimon ha confirmat que els temporers seran un dels grups que es vacunaran amb Janssen. Ha explicat que la comissió de Salut Pública debat aquest dimarts si es pot administrar aquesta vacuna als grups de menys de 60 anys.

Ha explicat que en qualsevol cas la discussió actual és sobre qui pot rebre aquesta vacuna, però no el calendari. Ha recordat que el Departament de Salut ha «lluitat" perquè no es limiti l'edat per rebre aquesta vacuna.

Segona dosi d'AstraZeneca

La Unió Europea ha de decidir si deixa de fer nous contractes amb Astra Zeneca a partir del juny. Cabezas s'ha mostrat convençuda que les dosis previstes per administrar la segona dosi als majors de 60 anys seguiran arribant, tot i que ha afegit que estan a l'espera de rebre'n la confirmació.

«En principi pels de més de 60 anys que els tocaria una segona dosi, el més normal és que la tinguem, van arribant les vacunes», ha exposat. I als menors de 60 anys ha dit que encara s'ha de decidir quina vacuna se'ls administra.

Bones dades a Catalunya

Argimon ha constatat «una baixada dels principals indicadors». El secretari ha avançat que divendres l’evolució de la pandèmia serà encara millor i la xifra de casos positius setmanals pot ser de 6.500. Amb tot, Argimon ha apuntat que «anem en la bona direcció, però, com sempre, estem en una carrera de fons, no podem abaixar la guàrdia i la pandèmia ni de bon tros ha acabat».

Pel que fa a la campanya de vacunació, Argimon ha exposat que, a mitjans de juny, ja s’haurà vacunat el 80 % de les persones que ingressen a les UCI, és a dir, les majors de 50 anys. Cabezas ha actualitzat les xifres de vacunes administrades i, des de l’inici de la campanya, ja se n’han posat 3.186.436 (94,7% del total de 3.364.940 vacunes rebudes fins divendres) i, amb data de 10 de maig, un 13,4% de la població ja té la pauta vacunal completa.

També ha remarcat que aquesta setmana s’ha tornat a assolir un rècord quant a vacunes administrades, ja que per primera vegada s’han superat les 400.000 dosis posades. La situació dels cribratges efectuats a l’entorn universitari ha acabat amb 36.270 estudiants que s'han fet les proves PCR, el resultat de les quals indica una positivitat del 0,46%. I, en el cas dels cribratges poblacionals, s’han realitzat un total de 5.510 proves amb una positivitat de l’1,60%.


Comentaris

envia el comentari