Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues infermeres de l'Hospital Joan XXIII uniformades amb l'equip de protecció per atendre casos de coronavirus

Els infermers i infermeres de Catalunya, al límit: «És insuportable»

Un 93% de les professionals declara tenir alteracions del somni, un 85% de l'apetit i un 58% té problemes sexuals

La gran sobrecàrrega i tensió laboral soferta per les infermeres i infermers catalans durant la pandèmia de la covid-19 ha suposat un notable empitjorament de la seva salut a nivell físic i psicològic. El sindicat d'infermeria SATSE ha denunciat aquest dimarts que set de cada deu sofreixen la «síndrome del professional cremat» i pràcticament nou de cada deu se senten estressats. L'ansietat, el temor o l'angoixa afecta a la totalitat del sector. Paral·lelament, i segons el resultat d'una enquesta, un 93% assegura que pateix alteracions del somni, un 85% de l'apetit i un 58% té problemes sexuals.

Així, segons el sindicat, els resultats de l'enquesta evidencien de manera «clara i rotunda» que la falta de protecció, mitjans i professionals «ha perjudicat» el conjunt del sector que s'han dedicat des de l'inici de la pandèmia a cuidar i atendre milers de persones «posant en tot moment» en risc la seva salut i seguretat, així com la de les seves persones més pròximes.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Segons l'estudi, en els últims mesos ha crescut en 12 punts la sensació d'estar «cremat amb el treball», passant d'un 56% a un 68% dels professionals enquestats. L'estrès ha augmentat d'un 78% a més d'un 87%, 9 punts més. El sentiment d'esgotament emocional també es dispara, passant d'un 75% a més d'un 88% de les infermeres i infermers consultats. Pel que fa al sentiment de realització amb el treball que s'exerceix en la seva corresponent unitat, servei o centre sanitari; aquest ha baixat en gairebé 8 punts, situant-se est en un 40%.

Les infermeres adverteixen que no poden prolongar la situació «ni un minut més»

SATSE realitza des de 2012 de manera periòdica diversos estudis per a analitzar les conseqüències a l'àmbit psicològic i físic que té en les infermeres i infermers la seva labor assistencial i de cures. «Lluny de millorar, continua constatant-se un empitjorament generalitzat que, en aquesta ocasió i a conseqüència del sofert durant els mesos de crisi sanitària, és més greu i preocupant», sosté.

L'enquesta també s'interessa pels principals símptomes que asseguren patir a conseqüència del seu treball, tant a nivell físic (tensió muscular, alteracions de l'apetit o del somni, problemes sexuals…), com a nivell psicològic i emocional (nerviosisme, ansietat, temor, angoixa, irritabilitat, dificultat en la concentració…).

En concret, un 96% dels infermers i infermeres enquestats a Catalunya manifesta haver sofert inquietud, nerviosisme, ansietat, temor o angoixa, dels quals prop d'un 61% reconeix patir-ho de manera freqüent o molt sovint. A més, vuit de cada deu han sentit que «la situació viscuda els supera».

Un altre dels problemes referits a conseqüència de la gran sobrecàrrega i tensió laboral soferta al llarg dels últims mesos és que a gairebé un 81% dels professionals enquestats els ha disminuït la memòria, gairebé un 89% té dificultat a l'hora de concentrar-se i prop del 77% refereixen lentitud de pensament.

SATSE adverteix que aquesta greu situació d'estrès i sofriment psicològic i físic no pot prolongar-se «ni un minut més» i, per això, exigeix d'urgència, que es posin en marxa mesures estructurals de recursos i mitjans per a acabar amb aquesta «insuportable situació».