Espanya sembla que per fi ha aconseguit un dels seus objectius en la seva estratègia de vacunació contra la covid-19, que és aconseguir un ritme de creuer. Són ja diversos els dies en què s'han superat les 500.000 dosis posades en tan sols 24 hores i es van complint els objectius marcats, pel govern central, com per exemple que hi hagués 5.000.000 d'immunitzats a Espanya la primera setmana de maig.
La realitat és que les xifres no enganyen. Espanya ha rebut 21.100.665 dosis amb les quals ja s'ha pogut vacunar amb una primera dosi a 13.797.431 espanyols, dels quals 6.221.476 ja tenen la pauta completa i estan protegits, sempre que hagi passat el temps estimat pels diferents fabricadors. Tan bones són les notícies rebudes que el president del govern, Pedro Sánchez, s'atrevia aquest dilluns a iniciar un compte enrere per a arribar al tan anhelat 70% de població vacunada, que implica aconseguir la immunitat de ramat.
Aquesta acceleració en el ritme de vacunació ha permès que des del ministeri de Sanitat es vagi ampliant ja a altres sectors de població que fins ara no eren prioritaris. I en molts d'ells s'ha concretat que rebran la vacuna monodosis, la de la farmacèutica americana Janssen, després que fins ara hagi estat utilitzada per les diferents comunitats autònomes per a les persones que tenen entre 70 i 79 anys.
Al principi, els següents que seran immunitzats amb aquesta vacuna seran persones menors de 60 anys, prioritzant de moment a aquells que tinguin entre 50 i 59 anys. Encara que no és una decisió definitiva, no sembla que hi hagi d'haver problemes perquè aquest dimarts s'aprovi en la Comissió de salut pública, on estan representats tècnics del ministeri de Sanitat i de les comunitats, després d'analitzar-la.
Alhora de les persones d'aquesta edat, també s'inclourien altres col·lectius vulnerables sense tenir en compte el seu rang d'edat. De moment, els que segueixen sense incloure's en l'estratègia de vacunació són aquells menors de 60 que han rebut la primera dosi d'AstraZeneca, tot i que la solució al seu problema hauria d'arribar a finals de maig, quan ho decideixi la mateixa comissió mèdica.
Per què s'ha triat aquests col·lectius
El text, com dèiem, concreta com aquesta vacuna va començar a posar-se en els majors de 70 i com ara s'utilitzarà en altres sectors sigui com sigui la seva edat. I el que vol Sanitat és aprofitar els avantatges que aporta aquesta vacuna en ser d'una sola dosi.
Afirmen que aquesta condició d'aquesta vacuna permet millorar «la seva utilització des del punt de vista de factibilitat i eficiència dels recursos sanitaris en uns certs col·lectius difícils de captar i vacunar». I el text distingeix a tres sectors concrets en aquest sentit: aquells que no acudeixen al sistema sanitari, en els quals hi ha necessitat de desplaçament de personal als domicilis particulars, o col·lectius que difícilment poden acudir en el temps establert per a completar la seva pauta. En aquests es començarà a poder administrar la vacuna de Janssen a partir dels 18 anys.
Aquests col·lectius més bons per a ser vacunats amb Janssen són en aquells que es consideren més vulnerables socialment i econòmicament i que és més difícil que vagin al sistema sanitari. Parlem de persones sense llar, de molts treballadors temporers del sector hortofructícola o els immigrants que es troben en una situació irregular.
També es destinarà a aquelles persones difícils de vacunar o que no es poden desplaçar. Es refereix aquest punt a grans dependents, persones amb autisme o malaltia mental amb molta agitació. Al seu torn també es destinarà a persones difícils de captar com els interns en centres o tutelats, o per a qui sigui difícil planificar una segona dosi, treballadors de la mar, cooperants en països de risc o persones que marxin fora d'Espanya per la seva activitat laboral.
[predef]catalunya-diari-625[/predef]