Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla mitjà de la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa, el 16 de juliol

Salut anuncia la construcció d'un nou hospital a Catalunya on fa anys que l'esperen

El centre donarà servei a més de 175.000 habitants

Pla mitjà de la consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa, el 16 de juliol
Des de Salut preveuen una inversió de 50 milions d'euros en cinc anys | ACN

El Departament de Salut ha comunicat als alcaldes de Cerdanyola del Vallès, Montcada i Reixac, Ripollet, Badia del Vallès i Barberà del Vallès que el pròxim mes de gener se signarà el conveni per a la construcció del futur hospital de proximitat del Vallès Occidental, una reivindicació històrica del territori que estava pendent des de feia més d'una dècada. El protocol d'inici del projecte se signarà a fins de gener.

El 2006, la llavors consellera Marina Geli ja va anunciar la construcció d'aquest hospital, que havia d'entrar en funcionament el 2010. La gestió del centre dependrà de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i s'ubicarà en uns terrenys entre Montcada i Reixac i Ripollet. El Departament preveu invertir 50 milions d'euros en cinc anys per fer realitat el projecte. 

L'hospital de proximitat del Vallès Occidental ha de servir per descongestionar el Taulí i «donar una cobertura més amplia i de proximitat a tot el territori d'aquesta regió». Segons ha detallat el departament de Salut, el centre que s'ha projectat és el d'un hospital «innovador» i amb una atenció integral al pacient. 

El nou hospital comptarà amb gabinets d'alta resolució en atenció ambulatòria especialitzada i de proves diagnòstiques de proximitat, així com cirurgia ambulatòria. L'equipament del nou hospital està dissenyat per prestar serveis a patologies més prevalents i de complexitat baixa i moderada.

Des del Govern s'ha justificat la necessitat de la construcció d'aquest nou centre per l'elevada pressió assistencial que pateix l'Hospital Parc Taulí de Sabadell i la manca d'altres recursos al territori.

Durant la roda de premsa, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha anunciat que la ciutadania de la regió «té la idea» de batejar el centre amb el nom d'Hospital Ernest Lluch en homenatge a l'exministre socialista.

Les noves consultes externes pediàtriques de Vall d'Hebron atendran 100.000 pacients l'any

Les noves consultes externes pediàtriques de l'Hospital Infantil Vall d'Hebron tenen un 30% més de capacitat i atendran uns 100.000 infants i adolescents a l'any. El 50% són de fora de l'àrea de referència de Vall d’Hebron perquè són pacients molt complexos de patologies com ara trasplantaments, malalties minoritàries, cardiopaties congènites, cirurgies de malformacions congènites o cirurgia robòtica, entre altres.

Les instal·lacions, que la consellera de Salut, Alba Vergés, ha inaugurat aquest divendres, s'ambienten en la temàtica dels contes tradicionals europeus per humanitzar l'atenció als infants. Salut ha invertit uns 9 milions d'euros en un projecte que ha estat llargament esperat. 

Les noves instal·lacions tenen una extensió de 1.700 m2 i compten amb 39 espais d'atenció ambulatòria, entre consultes, on es fan les visites, i gabinets, on es fan les proves i les cures. Substitueixen els 26 espais antics i, sumats a les 18 consultes i gabinets que s'han mantingut, ara l'Hospital Infantil disposa d'un 30% més d'espais d'atenció ambulatòria.

Per exemple, abans, els pacients pediàtrics d'Otorrinolaringologia que havien de fer-se una prova auditiva havien de desplaçar-se fins a l'Hospital de Traumatologia, Rehabilitació i Cremats, mentre que ara no s’hauran de moure de l'Hospital Infantil. 

Les noves consultes es troben accessibles a peu de carrer, a la Ronda de Dalt, des d'on ara s'accedeix directament sense cap impediment físic. El gerent de l'Hospital Universitari Vall d'Hebron, el doctor Albert Salazar, la vocació és obrir-se «al barri i la ciutat per crear un hospital més amable i integrat al territori, fet que repercutirà en una millor assistència dels pacients i una atenció més humanitzada». 

La subdirectora assistencial de Vall d'Hebron, la doctora Rocío Cebrián, ha destacat que la inauguració de les consultes marquen «un abans i un després» i ha destacat la humanització de les consultes per disminuir la por i l'angoixa dels infants. Cada consulta i gabinet, tant la porta com l'interior, està il·lustrat amb imatges d'un conte. També han instal·lat jocs interactius o televisions en alguns punts on es fan, per exemple, determinades exploracions.