El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha explicat aquest dimarts que la incidència acumulada de nous casos positius de coronavirus i la velocitat de propagació de la malaltia s'ha estabilitzat «en tots els territoris» de Catalunya.
No obstant això, ha insistit a «no baixar la guàrdia» en roda de premsa al costat de la consellera de Salut, Alba Vergés, i el coordinador de la unitat de seguiment del Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz.
Casos controlats i disminució de la incidència acumulada a Lleida
La incidència acumulada de casos nous és la suma de positius confirmats de les dues últimes setmanes i, combinada amb la velocitat de propagació de la malaltia, s'obté la taxa de risc de rebrot de la pandèmia que hi ha actualment.
Per regions sanitàries, ha comentat que a Lleida la velocitat de propagació de la malaltia està per sota d'1 i també està disminuint la incidència acumulada «gràcies a l'esforç de la ciutadania» i a les mesures restrictives de mobilitat.
No obstant això, ha recordat que és la regió en la qual els indicadors «estaven més alts» i ha remarcat que segueix en un nivell 4 de control epidemiològic amb transmissió comunitària i impacte assistencial rellevant tant en l'atenció primària com en hospitals.
L'impacte assistencial de la pandèmia és la repercussió que té el Covid-19 en el sistema de salut, és a dir, el volum de professionals sanitaris, equipaments i material destinat a tractar pacients infectats pel coronavirus.
A mesura que l'impacte assistencial és major, el sistema es bolca a atendre aquella activitat derivada del coronavirus en detriment de l'activitat habitual, com durant el pic de la pandèmia aquest abril, i pot arribar a col·lapsar-se.
Baixa el risc de rebrot a l’àrea de Barcelona
A Barcelona hi ha un nivell 3 de control epidemiològic, és a dir, la pandèmia no té un impacte assistencial, la velocitat de propagació ha disminuït i la incidència acumulada de nous casos està estabilitzada des de fa uns dies pel que «el risc de rebrot ha baixat».
A la regió Metropolitanasud la situació és similar a la de Barcelona gràcies la disminució de tots dos indicadors a L'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès), però en altres municipis com Castelldefels i Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) estan «en creixement».
Respecte a la Metropolitana nord, que havia començat a créixer fa un parell de setmanes, s'han estabilitzat tots dos indicadors; a la Catalunya Central «la situació està molt estable»; i en Alt Pirineu i Aran la situació està, segons el parer d'Argimon, bé.
El secretari de Salut Pública ha afegit que la velocitat de propagació i la incidència acumulada de nous casos també estable a les regions de Girona, Terres de l'Ebre (Tarragona) i el Camp de Tarragona.