Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un home posant-se la vacuna contra la grip a Figueres

El Departament de Salut impulsa la campanya #CapFred per evitar la sobrecàrrega del sistema sanitari

El Govern vol conscienciar la ciutadania de la importància de prendre mesures contra la grip i altres malalties respiratòries

Un home posant-se la vacuna contra la grip a Figueres
La campanya de vacunació contra la grip a Catalunya va començar el passat 15 d'octubre. | ACN

Un mes després d'iniciar la campanya de vacunació contra la grip, el Departament de Salut de la Generalitat ha impulsat la campanya #CapFred per conscienciar la ciutadania de la importància de prendre mesures contra la grip i altres malalties respiratòries, a les quals enguany se suma la Covid-19. En aquest sentit, des del Govern es recorda la rellevància de respectar la distància de seguretat, utilitzar la mascareta, mantenir els espais ventilats, rentada de mans habitual i reduir l'activitat social. L'objectiu de la campanya de Salut és reduir al màxim l'impacte de les habituals malalties d'hivern a un sistema sanitari carregat per la incidència del coronavirus.

Una de les iniciatives més destacades que ha impulsat el Departament de Salut és la campanya de vacunació contra la grip, que enguany s'ha avançat, reforçant a més la distribució de la mateixa i incrementant les dosis disponibles per a la ciutadania. En aquest sentit, les immunitzacions es fan dues setmanes abans del que és habitual, alhora que, en col·laboració amb els ajuntaments d'arreu de Catalunya, s'han habilitat 635 espais complementaris per dur a terme les vacunacions —biblioteques, centres cívics, llars de jubilats o pavellons esportius— i evitar així aglomeracions als centres d'assistència primària (CAP).

Un milió i mig de dosis de vacuna contra la grip a Catalunya

Aquest 2020 la Generalitat ha adquirit 1,5 milions de dosis de la vacuna contra la grip, 230.000 més que l'any passat. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, explicava fa un mes que «hem multiplicat per dos el pressupost destinat a la vacunació», ja que enguany s'han adquirit 800.000 dosis de la vacuna tetravalent —més cara—, mentre que el 2019 només se'n van adquirir 20.000 d'aquest tipus.

Vergés va destacar que la vacuna contra la grip és efectiva per evitar els casos greus i la mortalitat d'aquesta malaltia entre les persones amb risc de complicacions. Són sobretot persones grans o amb factors de risc preexistents, uns col·lectius que també poden patir complicacions de la Covid-19. Es calcula que l'any passat, amb la vacunació, es van evitar un 37% de morts, un 40% d'ingressos en UCI i un 26% d'hospitalitzacions atribuïbles a la grip en majors de 64 anys a l'estat espanyol.

A Catalunya, durant l'hivern passat es van confirmar 530 casos greus i 45 defuncions a Catalunya amb infecció pel virus de la grip, si bé cal tenir present que al final de l'onada epidèmica va coincidir amb la pandèmia del coronavirus i això pot haver condicionat un infraregistre o una interferència entre els dos virus. El 69% dels casos greus presentava algun factor de risc i el 70% d'aquests pacients no s'havien vacunat.

Grups de risc a vacunar

Els grups a vacunar són les persones amb més risc de patir complicacions de la grip, que són: persones de 60 anys i més; pacients amb problemes de salut crònics i factors de risc, entre els quals, s'afegeix, la hipertensió; les dones embarassades i el puerperi fins a sis mesos, ja que la manera de protegir els nounats és a través dels anticossos de la mare; els infants entre 6 mesos i 2 anys amb antecedents de prematuritat (nascuts abans de les 32 setmanes) i les persones amb immunosupressió.

També són grups a vacunar els col·lectius que poden transmetre la grip a persones d'alt risc, com són els professionals sanitaris i sociosanitaris i els contactes i cuidadors d'aquestes persones. L'altre grup són les persones que realitzen serveis essencials per a la comunitat: policies, bombers, personal de protecció civil i, aquest any, s'hi inclouen els docents.

Les autoritats recorden que l'evidència científica mostra de forma «clara» que «no hi ha més risc de contagiar-se de coronavirus o de patir una Covid-19 més greu per haver-se vacunat de la grip prèviament». De fet, diversos estudis apunten que la vacunació contra la grip podria associar-se a una menor gravetat i menor mortalitat per la Covid-19.