Salut deixarà de fer majoritàriament cribratges poblacionals i passarà a fer-ne a les escoles

El primer testatge massiu en un centre es farà avui a Manlleu

La consellera de Salut, Alba Vergés, amb les mans aixecades, mascareta a la boca i els micròfons davant
El primer testatge massiu en un centre es farà aquest dijous a Manlleu| cedida

El Departament de Salut ha anunciat que deixarà de fer, de forma majoritària, cribratges poblacionals per passar a centrar-se en els que es faran als centres escolars com a estratègia per aturar les cadenes de transmissió.

Marc Ramentol, el secretari general de Salut, ha afirmat que el centre educatiu és un entorn «privilegiat» a l'hora de saber la incidència de la pandèmia i per això quan es detectin territoris on aquesta s'estigui disparant «l'escola serà el punt prioritari» on es farà el cribratge. El primer d'aquests es farà avui dijous a l'escola Puig-Agut de Manlleu, on s'ha detectat un augment de caos en els darrers dies, i el pròxim dimarts seguiran a centres de l'Hospitalet de Llobregat i el barri de Sants de Barcelona.

Ramentol ha explicat que l'experiència adquirida des que es van començar a fer els cribratges poblacionals a mitjans de juliol els ha permès concloure que són més efectius com «més ajustats» a les finalitats perseguides. Per això, ha dit que als centres educatius són un reflex de la comunitat i són un bon punt per saber com està la situació. 

Ara doncs, quan es detecti una incidència a l'alça de casos en un territori, municipi o barri, la nova estratègia serà anar a l'escola com a «punt prioritari» per fer tests PCR.

Avui comencen a l'escola de Manlleu

Aquest dijous començarà a Manlleu, on ja s'està fent un cribratge poblacional. Tot i això, l'escola Puig-Agut serà la primera en què es farà un d'aquests cribratges a les escoles, amb la previsió que es facin fins a 500.000 PCR fins al 15 de novembre.

La secretaria general d'Educació, Núria Cuenca, no ha descartat que aquestes proves es facin en més centres del bari de La Florida de l'Hospitalet, on han confirmat que hi continua havent una alta incidència de la pandèmia. Però de moment, les proves comencen el proper dimarts a l'escola Barrufet de Sants i al centre Joaquim Ruyra i l'institut Fontserè de l'Hospitalet de Llobregat.

Per últim, Ramentol ha indicat que els cribratges es faran segons l'anàlisi de la situació epidemiològica de cada territori i que si es determina que encara es pot afinar més, les proves es faran en contextos concrets. «Si hi ha sospita d'un augment de la transmissió comunitària, utilitzarem l'escola com a porta d'entrada i si hi ha alguna cosa més específica, anirem a allò més específic».


Comentaris

envia el comentari