El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha afirmat aquest dimecres que Catalunya supera el centenar de casos detectats de la nova soca britànica i s'apropa als entre 150 i 180. Comella ha reconegut la incertesa que acompanya l'entrada d'aquesta variant i si aquesta pot o no «alterar» els escenaris actuals, especialment el de contenció de la pandèmia.
A més, en una entrevista a Catalunya Ràdio ha afirmat que si s'han detectat un centenar de casos vol dir que n'hi ha més i ha afirmat que és «probable» que aquesta soca acabi imposant-se a la resta.
? Adrià Comella, director del #CatSalut: 'La previsió per les properes setmanes és que estiguem als 800 i escaig ingressats a les UCI per COVID. Això ens situa a un escenari d'ingressar entre 1.100 i 1.200 pacients a les UCI. Per tant, escenari de moltíssima tensió' pic.twitter.com/hocmkzpR85
— Salut (@salutcat) January 27, 2021
S'hauria de restringir l'entrada de ciutadans de Gran Bretanya i Sudàfrica
D'altra banda, el cap del servei de microbiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Tomàs Pumarola, ha explicat a l''Ara' que al seu centre s'han detectat 75 casos de la soca britànica, un 8% del total, i un al Germans Trias i Pujol de Badalona, però espera que properament sigui la variant més comuna, com ja ha passat a altres països.
Per això, veu «adient» restringir l'entrada de ciutadans procedents de Gran Bretanya o Sudàfrica per evitar l'arribada de noves variants del coronavirus.
El procés de vacunació està en un moment «crític»
Segons ell, ara mateix el procés de vacunació està en un moment «crític», amb molts ciutadans entre la primera i la segona dosi. Si s'infectessin amb una nova variant, aquesta es podria fer resistent a la vacuna.
Pumarola ha considerat que no s'ha de tenir «por» a les noves variants, però sí «respecte», per detectar-les aviat, saber com funcionen i atacar-les. Cal veure si les actuals vacunes funcionen amb aquestes variants.
Sobre futures restriccions, Pumarola és partidari de decidir-les en funció de l'ocupació de llits d'hospital i no pas del nombre absolut de casos. De fet, creu que les vacunes contra la covid-19 podrien acabar sent com les de la grip: cada any s'han de canviar per adaptar-se a les mutacions del virus i no protegeixen absolutament contra la infecció però la fan molt més lleu.
? Adrià Comella, director del #CatSalut: 'Durant la primera onada, que va ser la més complicada, el sistema no va arribar a col·lapsar, tal i com s'entén de no deixar entrar gent a les urgències' pic.twitter.com/Sdnkw7Znxm
— Salut (@salutcat) January 27, 2021