Salut considera que s'ha superat el pic de contagis de la segona onada de coronavirus a Catalunya

La pressió assistencial als hospitals continua elevada

Dos treballadors de l'Hospital de Campdevànol protegits contra la Covid al passadís del centre mèdic
Salut descarta aixecar algunes de les restriccions imposades a curt termini   | cedida

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha afirmat aquest divendres que «s'ha passat el pic de contagis» de la segona onada de coronavirus a Catalunya però ha advertit que aquesta disminució no s'està notant encara de manera significativa en la pressió assistencial. Ramentol ha assenyalat que la pressió continua sent «elevada» i que el sistema sanitari no la «pot sostenir durant molt de temps».

En els darrers dies, el nombre de pacients ha continuat pujant, però a un ritme menys lent. El secretari general ha atribuït la reducció de casos de covid-19 a l'«aplicació precoç d'unes mesures contundents, però que s'han demostrat efectives» i ha descartat aixecar algunes de les restriccions a curt termini: «No estem en una lògica d'una desescalada immediata».

En aquest sentit, el Govern ja ha reiterat que no té cap mena de pressa en iniciar la retirada de les restriccions i quan es faci es realitzarà de manera pausada. Els requisits per plantejar-s'ho són tenir un risc de contagi consolidat per sota d'1, que hi hagi un màxim de 1.000 contagis diaris i que no se superin els 300 ingressats a l'UCI. Segons els experts, aquests paràmetres es podrien aconseguir en un mes si se segueixen les mesures.

 

Quines són les xifres epidemiològiques actuals a Catalunya?

Actualment, el risc de contagi es troba per sota d'1 però encara falten uns dies per afirmar que la dada està totalment consolidada. Aquest divendres s'ha informat que la velocitat de propagació, l'Rt, se situa en 0,94 baixant dues centèsimes respecte al dia anterior.

D'altra banda, el risc de rebrot ha baixat 8 punts més i s'ha col·locat als 731. Pel que fa a la incidència a 14 dies, ha disminuït per primer cop molt lleugerament i està en 818,11 (811,22 en l'anterior balanç). Sens dubte, aquestes dades confirmen la tendència a la baixa dels darrers dies però encara queda molt camí per recórrer. Una altra bona notícia és l'índex de positivitat de les proves PCR, que segueix baixant cada dia. Ara mateix és d'un 11,39% restant un 0,15% respecte al dia anterior. 

Pel que fa a les dades absolutes de contagis i morts, aquí és on s'haurà de remar més i on encara es trigarà molts dies a veure resultats. La pressió assistencial és una realitat i així ho diuen les dades. Salut ha notificat aquest divendres 104 noves morts per coronavirus i 4.796 nous contagis confirmats per PCR o test d'antígens (TA), elevant la xifra total als 260.973 des de l'inici de la pandèmia.

A diferència del març, ara es fan moltes més proves i per tant es detecten molts més positius. Malgrat això, fins que la xifra no arribi a menys de 1.000 positius el Govern no començarà a retirar restriccions. Finalment, per complir el tercer ítem s'han de tenir menys de 300 pacients ingressats per coronavirus a l'UCI. Actualment, la xifra és de 471 persones, 14 menys que dijous, i haurem d'esperar unes setmanes per aconseguir arribar a l'objectiu.


Comentaris

envia el comentari