Personal sanitari pren mostres a un treballador del polígon de Sant Quirze del Vallès per fer un test d'antígen

Salut inicia aquest divendres un cribratge intensiu a Martorell per detectar positius de Covid-19

Es faran tests de detecció a la població asimptomàtica a partir de 16 anys

El Departament de Salut posa en marxa aquest divendres a Martorell un cribratge intensiu per detectar possibles contagis de Covid-19 entre els veïns del municipi majors de 16 anys. Les proves es faran durant diverses setmanes —de dilluns a dissabte— per tal de garantir una repercussió àmplia i evitar aglomeracions. El cribratge se centralitzarà a la Biblioteca de Martorell, on es faran tests de detecció de 15 a 20 hores de dilluns a divendres, mentre que els dissabtes estarà obert de 9 a 15 hores.

Les proves estan adreçades a la població asimptomàtica i els resultats es comunicaran als pacients 15 minuts després de fer el test, ja que es faran servir tests d'antígens. Salut recorda que les persones amb símptomes o que hagin estat contactes estrets d'un cas positiu de covid-19 han d'adreçar-se al seu CAP. Martorell té un risc de rebrot de 791 punts —el tercer més alt de Catalunya— i una velocitat de contagi d'1,11, molt per sobre de la mitjana catalana en ambdós indicadors. 

El Departament de Salut remarca que aquest cribratge forma part d’una estratègia conjunta en la lluita contra la Covid-19 del Departament amb l’Atenció Primària Metropolitana Sud de l’Institut Català de la Salut, també amb la col·laboració de l’Ajuntament de Martorell i el Servei de Vigilància Epidemiològica.

Cribratges en altres municipis de la regió metropolitana nord de Barcelona, així com a Lleida i Girona

El Departament de Salut va engegar a principis d'aquesta setmana una onada de cribratges intensius a vuit municipis de la regió metropolitana nord per frenar els contagis de coronavirus. Les proves van començar aquest dilluns a Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet i Sabadell —on només es realitzen en algunes àrees bàsiques de salut— i a la Llagosta i Mollet del Vallès —on es convoca a tota la població— i duraran una setmana.

El dimarts es va iniciar el cribratge a Rubí, mentre que demà ho faran a Terrassa. En aquests dos casos les proves les farà el personal del Banc de Sang i Teixits. Segons Salut, la mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys i es farà servir tests d'antígens o PCR. Així mateix, aquesta setmana també s'estan realitzant tests a Lleida i Girona.