El Departament de Salut començarà aquest dimecres els primers cribratges intensius de la Regió Sanitària de Girona a Olot i Banyoles. L'actuació s'emmarca en la nova estratègia de detecció del Govern i està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb l'objectiu de frenar l'expansió del virus. Salut ha decidit començar per aquestes dues poblacions on encara hi ha una alta incidència del virus.
A Banyoles, aquesta setmana el risc de rebrot se situa als 746 (sis punts menys que la setmana passada) i s'han detectat 94 casos positius. A més, un 12% de les proves realitzades estan donant positiu. A Olot, el risc de rebrot se situa en 402, mentre que la setmana passada se situava en 817. Durant aquesta setmana, s'hi han detectat 70 casos (la setmana passada sumaven 138). En aquesta població, el percentatge de positius és del 7,23%.
Les proves, que comencen demà, s'allargaran durant les properes setmanes. En el cas d'Olot, el pavelló firal acollirà els cribratges dimecres, dijous i divendres des de les 10.00 hores del matí a les 17.00 hores de la tarda. A Banyoles, les proves es faran al Pavelló Esportiu de la Draga aquest dimecres; al Pavelló Can Puig, dijous i al Pavelló de la Farga, divendres en el mateix horari. En aquest municipi es demana als veïns i veïnes que hi participin el dia que es realitzin al pavelló més proper al seu barri.
Objectiu: Frenar l'expansió del virus
La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys i té com a objectiu frenar l'expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Per fer-ho, s'utilitzaran els tests antigènics ràpids. L'estratègia de Salut implica fer proves a la comunitat per detectar el màxim possible de contagiats, tenint en compte que molts no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a altres persones.
Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Girona compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, l'Institut Català de la Salut, que organitza el dispositiu, i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública. Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària (CAP) i als centres d'urgències d'atenció primària (CUAP).
Es disparen les morts per coronavirus a Catalunya, però baixen els ingressos
Aquest dimarts, el departament de Salut ha notificat 82 morts per coronavirus en les darreres 24 hores, elevant la xifra total a un total de 15.624 defuncions: 9.620 en hospital o centre sociosanitari, 4.316 en residència, 933 en domicili i 755 que no són classificables per manca d'informació. Tret d'aquest punt negatiu, es tracta d'un dia on s'ha registrat una millora en la resta de dades. A més, s'han declarat 1.227 nous casos confirmats per PCR o test d'antígens (TA), fins als 301.693 des de l'inici de la pandèmia.
La pressió assistencial dels hospitals catalans comença a millorar. Salut ha registrat 99 pacients menys ingressats i 5 persones menys a l'UCI. D'aquesta manera, ara mateix es troben 2.018 pacients ingressats per Covid-19, dels quals 509 a l'UCI. Seguint la tendència a la baixa dels darrers dies, el risc de rebrot a Catalunya disminueix 20 punts més en les últimes 24 hores i se situa en els 273. La velocitat de propagació, l'Rt, es manté en 0,78, mentre que la incidència a 14 dies cau a 373,35 (dilluns era de 400,50). A més, la positivitat de les proves baixa un dia més. El 7,05% de les proves PCR de la darrera setmana han donat positiu, mentre que ahir la xifra era d'un 7,22%.