Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola

El brot de Covid-19 a Padesa impulsa el cribratge massiu a tots els centres educatius de Tortosa

La majoria dels casos confirmats en escolars de la ciutat estan relacionats amb treballadors de l'escorxador pròxim

Pla mitjà d'un dels equips mòbils extraient mostres per a PCR en una escola
El cribratge a escoles i instituts de Tortosa s'allargarà durant tres setmanes. | ACN

Uns 7.000 alumnes, professors i treballadors de tots els centres educatius de Tortosa seran cridats a participar en un cribratge per detectar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de transmissió de Covid-19 arran del brot detectar a l'empresa Padesa. Les responsables dels departaments de Salut i Educació a les Terres de l'Ebre han anunciat la mesura, que començarà dilluns a l'escola de Remolins i s'allargarà dues setmanes, després de constatar que gairebé la totalitat dels positius a les aules de la ciutat estan relacionats, per via familiar, amb casos de treballadors de l'escorxador del municipi veí de Roquetes. El resultat de les PCR massives, apunten, permetrà obtenir una fotografia de la situació actual i actuar contra la pandèmia.

El cribratge començarà aquest dilluns i afectarà la comunitat educativa de 14 escoles, instituts i centres de formació d'adults, així com dos llars d'infants. En total, unes 7.000 persones —a banda de l'alumnat i el professorat, tots els treballadors dels diversos serveis d'aquests centres: tècnics, personal d'administració i serveis, monitors de menjador o servei de neteja, entre d'altres— seran cridades a sotmetre's a una prova PCR que requereix únicament un frotis nasal.

Equips de Salut, Atenció Primària, l'ICS i Creu Roja —que aquesta setmana ha incorporat quatre efectius a les tasques— es traslladaran als centres per efectuar-les. Es buscaran espais oberts o els mateixos patis. L'escola de Remolins, amb dos grups aïllats en aquests moments, serà la primera, aquest pròxim dilluns.

Aquesta, juntament amb la Mercè, per la incidència registrada i el tipus de població escolar, amb un gran percentatge de famílies nouvingudes que tenen en l'escola un dels principals vehicles de comunicació i socialització, serà objecte d'un cribratge «ampliat», en el qual es convidarà a participar també als familiars dels alumnes. La participació en aquestes proves, recorda Salut, no suposa cap confinament preventiu fins l'arribada dels resultats.

Les proves PCR s'efectuaran durant tots els dies laborables de la setmana a excepció dels dies 9 i 15, per la convocatòria d'una vaga de professorat, ni el 12 d'octubre, que és festiu estatal. En el cas dels instituts de l'Ebre o Dertosa, amb diversos centenars de persones, es podrien allargar diversos dies, segons ha reconegut Perelló. Està previst que finalitzin el pròxim 26 d'octubre.

La gerent de la Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, que ha demanat la màxima participació per obtenir més informació que ajudi «a tallar cadenes i doblegar la corba», que al territori s'ha enfilat després de cas de Padesa. Aquesta és l'explicació del degoteig de casos detectat als centres educatius de la ciutat durant la setmana.

De fet, al voltant del 98% dels casos positius detectats en alumnes del Baix Ebre i el Montsià, amb 21 grups escolars confinats, vuit dels quals a Tortosa, tenen el seu origen en el brot de Padesa, segons han confirmat la directora dels serveis territorials d'Educació, Montse Perelló. L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que tot i que l'escorxador es troba al terme de Roquetes, «molta gent que hi treballa resideix a la ciutat de Tortosa».

Aïllaments voluntaris

En aquest sentit, i malgrat l'elevada incidència, la responsable d'Educació ha apuntat que, finalment, no ha estat necessari aïllar més grups perquè, en «molts casos», les mateixes famílies de treballadors de Padesa van seguir el consell de confinar preventivament els seus fills si tenien símptomes o abans de conèixer els resultats. «S'ha notat aquesta prevenció», ha subratllat. A l'espera de les dades actualitzades d'aquest dijous, el brot de Padesa ha afectat unes 237 persones, disset de les quals són contactes directes de positius, familiars principalment. Cap dels casos, però, ha requerit ingrés hospitalari fins aquests moments, segons ha remarcat Lleixà.

Més enllà de la informació epidemiològica concreta, l'objectiu del cribratge és també aconseguir obtenir una «foto de la situació» actual de cada centre, com a forma també de «tranquil·litzar» la comunitat educativa sobre l'estat d'afectació de la pandèmia en cadascun dels casos.