El serial sobre els criteris a seguir a l'hora d'administrar la vacuna d'Astrazeneca ha provocat una nova enganxada entre els governs català i espanyol. Després de confirmar-se l'acord entre el Ministeri de Sanitat i les Conselleries de Salut de les diferents comunitats autònomes per posar el vaccí d'Oxford només a persones d'entre 60 i 65 anys, des de Catalunya s'ha volgut enviar un dard als a l'executiu de Pedro Sánchez per la seva gestió en els criteris de vacunació.
Concretament ha estat Alba Vergés, consellera de Salut de la Generalitat, qui s'ha mostrat sorpresa per «l'anar i venir» del Ministeri de Sanitat amb relació a les limitacions d'edat vinculades a la vacunació contra la Covid-19 desenvolupada per Astrazeneca. Vergés, que ha parlat aquest dimecres a última hora després de la reunió del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS). I ho ha fet, a més, per reivindicar les demandes que, segons ella, s'han defensat des de Catalunya. «Nosaltres sempre havíem defensat que aquest criteri d'edat fos prioritari», explicava la responsable de la Conselleria de Salut de la Generalitat. A més, Alba Vergés ha reiterat que els topalls d'edat a l'hora d'administrar les vacunes són «inadequats», ja que, al seu parer, no ajuden a l'estratègia de vacunació enfront del coronavirus.
Aturada de les vacunacions a menors de 60 anys
Ahir dimecres, 7 d'abril, el CISNS va decidir aturar temporalment la vacunació amb AstraZeneca en persones menors de 60 anys després que l'Agència Europea del Medicament (EMA) hagués detectat «un possible vincle» entre els casos de trombes i el vaccí de la farmacèutica britànica. Aquesta decisió suposa un canvi substancial en l'estratègia de vacunació que s'estava seguint fins ara a Espanya, ja que fins ara s'immunitzava persones d'entre 18 i 65 anys.
L'OMS es pronuncia sobre la vacuna d'Astrazeneca
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va assegurar ahir dimecres que la relació causal entre la vacuna d’AstraZeneca i les trombosis és «plausible, però no està confirmada». Així ho va informar després de revisar la informació aportada per l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) i el regulador britànic. Si bé l’EMA considera que els casos estan «fortament associats» al vaccí britànic i els catalogarà com a «efectes secundaris infreqüents», l’OMS va matisar poc després que el vincle no és segur.
L’organització va demanar que es facin més estudis «especialitzats» per entendre el «nexe potencial» entre el vaccí i les trombosis amb baixos nivells de plaquetes. «Els casos que s’estan avaluant són molt rars, amb un nombre baix entre els gairebé 200 milions d’individus que han rebut la vacuna AstraZeneca a tot el món», va afegir l’OMS en un comunicat.