La consellera de Salut, Alba Vergés, molt seriosa, al Parlament de Catalunya

Salut alerta que les dades actuals són «insostenibles» i demana «més temps»

El 60% dels pacients a les UCI catalanes tenen la covid-19

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha demanat «més temps» per consolidar la baixada de casos de coronavirus després que la setmana passada comencés a desaccelerar la velocitat dels contagis. La consellera ha alertat aquest dilluns que les dades actuals són «insostenibles» i «elevadíssimes», i es preveu que aquesta setmana s'arribi al pic de pressió assistencial.

Així ho apunten les dades dels nous contagis, 26.629 en la darrera setmana i quasi 4.000 al dia, i l'impacte al sistema sanitari, hi ha 2.793 pacients ingressats i 578 a les UCI, a més de tota la pressió en la primària. Després d'incorporar els centres privats de forma temporal al sistema públic, les UCI tenen ara una ocupació del 83% i el 60% dels pacients pateixen la covid-19.

La reducció de contagis podria ser gràcies a les mesures del Govern

Vergés també ha parlat sobre les mesures vigents, confinament municipal de cap de setmana, tancament de bars i restaurants, toc de queda i suspensió de la majoria d'activitats culturals, entre altres, i ha insistit que són precisament el que ha permès que les xifres de contagis i el risc de rebrot comencessin a disminuir.

Sobre una possible pròrroga d'aquestes restriccions, la consellera s'ha limitat a dir que cal «més temps estabilitzar tota la situació; no ens avancem, anem pas a pas». Precisament aquest dilluns el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit a RAC1 que preveuen demanar que es prorroguin 15 dies més. Vergés ha explicat que aquesta setmana tenen previst reunir-se tant a diferents nivells del Govern com amb experts per analitzar les mesures vigents i tancar els detalls de les setmanes vinents.

En ser preguntada per la possibilitat que hi hagi una tercera onada, la consellera ha admès que «no es pot descartar res». «És evident que és factible», ha afirmat, i ho ha atribuït mesos d'hivern que s'aproximen. El coordinador de la unitat de seguiment de la covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, també s'ha volgut expressar i ha apuntat que amb el fred l'epidèmia «es comporta de manera més agressiva». Per això ha demanat prudència a la ciutadania perquè davant una tercera onada s'hi arribaria amb uns 4.000 contagis diaris i «una pressió assistencial molt important».

D'altra banda, la consellera també ha alertat de l'augment dels contagis a les residències i ha lamentat que tot i les mesures de protecció i «vigilància constant» no s'ha pogut evitar l'increment de casos, assegurant que «el risc zero no existeix». Ara per ara, als centres residencials hi ha 1.235 residents positius, que representen un 2,1% del total, i 535 treballadors amb covid-19, que suposen el 7% de la plantilla.