Una àvia en una residència per a gent gran al costat d'una treballadora, agafades de la mà

Salut elimina les quarantenes a les residències entre els usuaris vacunats

El protocol vol «recuperar la quotidianitat de la vida» als centres residencials, reprendre activitats lúdiques i terapèutiques i flexibilitzar la possibilitat de visites i sortides del centre

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha estipulat que els usuaris de les residències catalanes no hauran de dur a terme quarantenes quan siguin contactes estrets d'un cas positiu de coronavirus pel desplegament de la campanya de vacunació en aquests centres, ha informat en un comunicat. Així es desprèn de l'actualització del protocol per prevenir i gestionar la infecció de la covid-19 en l'àmbit de les residències, que ha publicat el departament aquest dijous-

El protocol vol «recuperar la quotidianitat de la vida» als centres residencials, reprendre activitats lúdiques i terapèutiques i flexibilitzar la possibilitat de visites i sortides del centre. Així, quan un resident entri en contacte amb un positiu, com que no es considerarà un contacte estret, no es duran a terme cribratges i només es faran proves diagnòstiques si presenten símptomes compatibles amb la covid-19.

Respecte als nous ingressos, les persones que estiguin vacunades no s'hauran de fer una PCR ni quarantena de 14 dies quan entrin a una residència amb més d'un 85% dels usuaris «correctament vacunats». Les visites es mantenen a les residències verdes i taronges i no es limita el nombre de visites setmanals, tot i que sí que s'hauran de mantenir les mesures de protecció durant les trobades amb els residents.

El protocol també inclou restablir les sortides dels residents a l'exterior, acompanyats del personal del centre o de familiars, sempre que es compleixin les mesures de protecció. Així mateix, les sortides que durin més de tres setmanes no requeriran ni PCR ni quarantena dels usuaris correctament vacunats quan tornin al centre residencial. Els cribratges al personal dels centres es mantenen però el protocol indica que s'«espaiïn en funció del risc de rebrot» de cada àrea de gestió assistencial o municipi gran.

Relaxació en el règim de visites a les residències

En paral·lel, la Comissió de Salut Pública, en la qual es troben representades totes les comunitats i ciutats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha acordat aquest dijous «flexibilitzar» el règim de sortides i visites a les residències en el marc de la vacunació contra la Covid-19, encara que es mantenen les mesures de seguretat com la màscara, la rentada de mans i la distància, perquè adverteixen que la vacuna no garanteix protecció total a tots els immunitzats.

Així es desprèn del document 'Adaptació de les mesures en residències de majors i altres centres de serveis socials de caràcter residencial en el marc de la vacunació', al qual ha tingut accés Europa Press. «Es flexibilitzarà el règim de visites i sortides després d'una valoració individualitzada de cada resident i de cada centre residencial», es llegeix en el document.

A més, es precisa que «la ubicació i organització de les visites, la seva supervisió o no, i el nombre de visitants, així com l'organització i durada de les sortides, es pautará per part de l'autoritat competent garantint les mesures de prevenció adequades».

En aquest sentit, el document recull que «s'ha d'informar els residents, treballadors i familiars que, encara que existeix un risc significativament menor de patir COVID-19 després de la vacunació, el risc no desapareix per complet ja que la vacuna no garanteix una protecció total a totes les persones vacunades».