El Departament de Salut visitarà les empreses agràries de Lleida i el Baix Segre per supervisar que compleixen les mesures sanitàries per fer front a la covid-19. L'objectiu és que els empresaris hortofrutícoles extremin les mesures preventives als llocs de treball per reduir i controlar les cadenes de transmissió del virus entre els seus treballadors.
Els controls començaran a finals d'abril i s'allargaran durant la campanya de recollida de la fruita. S'ha decidit aquest dimecres en una reunió entre alcaldes del Baix Segre i el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; la Gerent de la Regió Sanitària Lleida, Divina Farreny, i el director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Lleida, Ferran de Noguera.
El pla preveu visites a les empreses a l'inici de la campanya de recollida de la fruita, que serviran per assessorar-les en la implementació de les mesures preventives incloses en el seu pla de contingència, així com per identificar possibles punts febles que puguin afavorir la transmissió del virus. Durant els mesos posteriors, es faran visites seriades per comprovar que les mesures preventives s'han implementat correctament. Aquests controls tindran una periodicitat variable segons el nombre de treballadors de l'empresa. Finalment, es faran visites per verificar que s'han adoptat totes les mesures correctores requerides.
Els tècnics podran proposar mesures cautelars
Les revisions tindran lloc tant en la instal·lació industrial com en els possibles allotjaments que l'empresa posi a disposició dels seus treballadors. En cas que sigui necessari, un cop fets els advertiments corresponents, els tècnics podran proposar mesures cautelars i, eventualment, la incoació d'expedients sancionadors.
Des de Salut expliquen que caada empresa haurà d'adoptar el seu pla específic de contingència, amb mesures organitzatives, tècniques i de formació dels treballadors que assegurin la prevenció i control de la covid-19. Salut recomana a les empreses disposar d'un agent covid, que serà l'encarregat de controlar i vetllar la correcta implementació de les mesures incloses en el pla de contingència.
Amb aquest programa, Salut busca reforçar les mesures de protecció primària dintre de les empreses hortofrutícoles a la zona del Baix Segre, que entre maig i setembre ocupen cada any més 20.000 persones per a la campanya agrària. En la mateixa línia i per tal d'assessorar les petites empreses de camp gestionades directament per pagesos, Salut engegarà, de la mà del Departament d'Agricultura i el Departament de Treball, Afers Socials i Família, un seguit de reunions amb els pagesos de cada municipi del Baix Segre i Lleida ciutat.
Pla de treball per a la campanya agrària multidimensional
El Pla de treball per a la gestió coordinada de la campanya agrària de Lleida d'enguany, que lidera la delegació del Govern a Lleida, estableix un seguit de recomanacions que els actors implicats han de tenir en compte per al desenvolupament de tots els àmbits de la campanya en un context de pandèmia. Les accions que s'hi recullen s'adrecen a institucions, municipis, empreses fruiteres, centrals i cooperatives, i estan relacionades amb la vigilància i seguiment epidemiològic, els equipaments i recursos humans, els ajuts als ens locals, els incentius per a la contractació de treballadors temporers i els programes de cribratges i vacunació.
Pel que fa al programa de cribratges als treballadors de les empreses agràries per detectar població asimptomàtica, que es presentarà al sector en els dies vinents, es realitzarà un cribratge general a l'inici de campanya, cribratges seriats cada quinze dies i cribratges puntuals per estudiar brots concrets.
Per tal de dur a terme el cribratge inicial, que es realitzarà amb PCR d'automostra entre els dies 3 i 21 de maig, Salut habilitarà aquesta setmana un formulari web perquè les empreses interessades a participar-hi puguin adherir-s'hi.