Una sanitària sosté una dosi de la vacuna de Pfizer abans d'administrar-la a un pacient

Salut retardarà la vacunació de majors de 70 per prioritzar policies i guàrdies civils

El TSJC ha donat 10 dies perquè la taxa de vacunació dels agents d'aquests cossos que presten servei a Catalunya assoleixi la que tenen els mossos

El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat aquest dimarts que el departament complirà l'ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ha donat 10 dies perquè la taxa de vacunació de policies nacionals i guàrdies civils que presten servei a Catalunya assoleixi la que tenen els mossos. Això sí, Argimon ha avisat que si es fa es veuran obligats a endarrerir vacunacions de «gent de 70 anys», ja que en estar suspesa la vaccinació amb AstraZeneca per a menors de 60 anys, hauran d'administrar a aquest col·lectiu Pfizer, Moderna o Janssen, reservades per a persones de més de 70 anys.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

El secretari ha negat rotundament que els professionals sanitaris hagin «discriminat» els agents dels cossos de seguretat i ha subratllat que es dona «cura» i «assistència» a tothom per igual.«Ni per raons d'edat, ni de gènere, ni de creença, ni de res, ens és igual quina professió tenen», ha afirmat. Així, Argimon ha considerat que s'ha «polititzat» el tema i ha reblat que «ho resolgui» el responsable d'haver-ho fet.

En aquest sentit, ha lamentat que «prou complicat és tot això perquè ara ens hàgim d'adaptar també a criteris judicials». Precisament, el secretari de Salut Pública ha assenyalat que s'està vacunant per edats segons el criteri de «l'estratègia nacional». «Si ens dediquem a vacunar personal essencial, deixarem de vacunar a gent de més de 60 o 70 anys», ha insistit.

Els motius del retard en la vacunació de policies i guàrdies civils

Cal recordar que el Departament de Salut va iniciar la vacunació de treballadors essencials —mestres, bombers, fisioterapeutes, policies locals i mossos, entre altres— a principis del passat mes de febrer, ja que Sanitat permetia vacunar els menors de 55 anys amb AstraZeneca. Segons RAC 1, citant fonts de Salut, ha explicat que el procés amb policies i guàrdies civils va començar un mes després, perquè els censos d'aquest col·lectiu van arribar tard i s'havia d'organitzar la logística.

Una vegada començada la vacunació, el 15 de març es va aturar temporalment la vacunació amb AstraZeneca. El 24 de març es va reprendre l'administració del vaccí de la farmacèutica britànica, per quedar aturada definitivament el 7 d'abril. Així, un 80% dels agents dels Mossos ja ha rebut la primera dosi de la vacuna, mentre que el percentatge en policies i guàrdies civils no arriba al 10%.

Un 28% de la població de Catalunya té «algun grau de protecció» contra el coronavirus

D'altra banda, el Departament de Salut calcula que al voltant d'un 28% de la població de Catalunya té «algun grau de protecció» contra la Covid-19. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que es basen en les xifres d'aquelles persones que ja han rebut una o dues dosis de la vacuna, així com les que han pogut generar anticossos perquè han passat el coronavirus, sigui emmalaltint, o bé de forma asimptomàtica.

Tot plegat mentre la campanya de vacunació avança ràpidament, però continua sumant retards com el de Janssen. Salut ha confirmat que aquest dimecres arribaran 20.700 dosis, la meitat de les previstes. Paral·lelament, la Generalitat ha demanat al govern espanyol fer un estudi que els permeti ampliar l'interval entre dosis de les vacunes de Pfizer i Moderna.