Imatge d'arxiu de la Policia Nacional

El govern espanyol mantindrà la Prefectura de la Policia a Via Laietana

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, assegura que «no veiem motius operatius per traslladar-la»

La Prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana de Barcelona és un dels espais amb més controversia de Catalunya. Molta gent associa aquest edifici amb les tortures i repressió que van viure molts antifranquistes entre aquelles parets. Durant anys es va silenciar i, des de diversos sectors, reclamen que l'actual Prefectura es converteixi en un espai dedicat a la memòria democràtica.

Tot i ser una reclamació històrica per part de l'independentisme i l'antifeixisme, l'edifici actualment continua estant operatiu, sent la Prefectura de la Policia Nacional. I pel que sembla, així seguirà sent durant un temps. I és que, des del govern espanyol han tirat per terra les possibilitats de convertir l'edifici en un espai dedicat a la memòria democràtica, on es recordi la repressió que va patir molta gent, sobretot, durant l'època de la dictadura franquista.

L'edifici continuarà sent la Prefectura de la Policia Nacional a Barcelona

Segons les paraules de Fernando Grande-Marlaska, l'executiu espanyol mantindrà la Prefectura de la Via Laietana de Barcelona, malgrat les reclamacions. El ministre de l'Interior del govern de Pedro Sánchez ha defensat aquesta postura aquest dimarts a la tarda, durant la sessió de control del Senat quan ha estat preguntat per Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). 

Fernando Grande-Marlaska ha justificat que «no veiem motius operatius per traslladar-la» i que, per tant, «no contemplen» el trasllat de la Prefectura a una altra zona. Segons les seves explicacions, no volen «privar la societat catalana» de la possibilitat que les forces de seguretat «operin en les infraestructures adequades».

«El govern espanyol està compromès amb la recuperació de la memòria democràtica»

La senadora republicana Adelina Escandell, que ha defensat la pregunta que ha fet el grup d'ERC, ha volgut reivindicar que la comissaria de Via Laietana es reconverteixi en un espai de memòria democràtica. La senadora independentista ha afegit que l'edifici «està associat en la memòria i experiència popular a la repressió extrema silenciada durant massa anys». En aquest sentit, el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que l'executiu espanyol està «compromès amb la recuperació de la memòria democràtica». A més, també ha afegit que, en el cas de Catalunya, ja hi ha altres espais de memòria democràtica.