Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Il·lustració del virus de la legionel·losi

Salten les alarmes a Catalunya: possible brot de legionel·la en una comarca

Els casos detectats han estat registrats a la comarca del Vallès Occidental

L'Agència de Salut Pública està investigant l'origen d'alguns casos de legionel·la que estan tenint lloc a la comarca del Vallès Occidental. Tal com detalla Salut i recull 'Nació Digital', aquest procediment és habitual quan té lloc un cas de legionel·la, i és el departament de Vigilància Epidemiològica el que s'encarrega d'estudiar un possible brot.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

Tanmateix, cal dir que, per ara, no està confirmat que es tracti d'un brot, però, segons sembla, es tracta de diversos casos detectats a Sant Cugat, Rubí, Castellbisbal i Sant Quirze. 

La legionel·losi és una malaltia d'origen ambiental que causa un bacteri anomenat Legionel·la. A diferència de la creença popular, la legionel·losi no es transmet de persona a persona. Ho fa a través de la inhalació de vapor d'aigua o d'aerosols, és a dir, la dispersió d'un líquid o un sòlid en un medi gasós, com ara l'aire.

Descobreixen que l'ARN del coronavirus roman un mes en la pols

Un estudi de la Universitat Estatal d'Ohio (els Estats Units) realitzat en habitacions en les quals es va aïllar a pacients amb COVID-19 ha mostrat que l'ARN del coronavirus, part del material genètic d'un virus, pot persistir fins a un mes en la pols.

L'estudi no va avaluar si la pols pot transmetre el virus als humans. No obstant això, podria oferir una altra opció per a controlar els brots de COVID-19 en edificis específics, com a residències d'ancians, oficines o escoles.

L'estudi, publicat en la revista 'mSystems', va descobrir que part del material genètic del cor del virus persisteix en la pols, encara que és probable que l'embolcall que envolta al virus es trenqui amb el temps en la pols. L'embolcall, l'esfera amb forma de corona que conté el material del virus, exerceix un paper important en la transmissió del virus als humans.

Els municipis i altres entitats han analitzat les aigües residuals per a avaluar la prevalença de la COVID-19 en una comunitat determinada: les còpies genètiques i els fragments del virus viuen en les deixalles humanes i, en analitzar les aigües residuals, es pot determinar l'extensió del virus, fins i tot si les persones són asimptomàtiques.

El control de la pols podria oferir un coneixement similar a menor escala, per exemple, en una residència d'ancians, un hospital o una escola. «En les residències d'ancians, per exemple, és necessari saber com es propaga la COVID-19 dins de l'edifici. A l'efecte de vigilància, és necessari saber si s'està detectant un brot que s'està produint en aquest moment», explica Nicole Renninger, autora principal de l'article.