Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La consellera de Salut, Alba Vergés, a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona amb mascareta i jaqueta groga

Salut finalitzarà la vacunació a les residències catalanes aquesta setmana

El departament es prepara per a la 2a etapa de l'administració del vaccí, que s'enfoca sobretot en gent gran o amb malalties cròniques

El secretari de Salut, Josep Maria Argimon, el 6 d'octubre del 2020
El secretari de Salut Pública de Catalunya, Josep Maria Argimon | ACN

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha explicat que l'administració de la primera dosi de la vacuna contra la Covid-19 a les residències sense brots finalitzarà aquest cap de setmana. Alhora, en una roda de premsa al costat de la subdirectora general de Promoció de la Salut de la Generalitat, Carmen Cabezas, ha avançat que el pròxim dilluns s'iniciarà l'administració de la segona dosi de la vacuna de Pfizer després de passar 21 dies de la primera.


Catalunya ha distribuït més de 136.000 vacunes de Pfizer

Catalunya ha rebut 180.020 dosis de la vacuna de Pfizer, de les quals s'han distribuït 136.340 fins aquest dimarts, amb una previsió que el dijous es reparteixin 25.000 vacunes més, per la qual cosa Catalunya tindrà unes «existències de continuïtat» de 18.450 per a repartir dilluns. Al mateix temps, el secretari ha concretat que cada setmana Catalunya rep 60.000 dosis, però que l'«objectiu» del departament no és la seva administració immediata, perquè primer han d'assegurar que s'ha mantingut la cadena del fred i que tot està en ordre per a començar a repartir.
 

Per xifres, Catalunya ha administrat fins a aquest dimecres 91.335 dosis de la vacuna de Pfizer: 31.884 a usuaris de residències d'ancians i residències de persones amb discapacitat, 16.636 a treballadors d'aquests centres i 42.815 a professionals sanitaris.

Sobre l'arribada de les primeres dosis de la vacuna de Moderna, Argimon ha precisat que és «més favorable» la seva administració en centres hospitalaris en comptes de l'atenció primària i a les residències. Així, les vacunes que han arribat aquest dimecres es repartiran en quatre hospitals: l'Hospital d'Amposta, la Fundació Althaia de Manresa, l'Hospital de Mataró i l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues de Llobregat.

El repte logístic i personal que suposa la vacunació

El secretari ha subratllat el repte logístic «de gran magnitud» que suposa la campanya de vacunació amb aspectes que, al seu judici, són radicalment diferents d'altres estratègies de vacunació com la de la grip. Ha concretat que la vacuna de Pfizer, que des del 8 de gener ve en vials de sis dosis, necessita una reconstitució amb sèrum fisiològic --que l'empresa no facilita-- per a la seva administració.


A més, s'ha de reconstituir en el lloc en el qual la vacuna serà administrada i s'han d'injectar les sis dosis en el mateix centre, per la qual cosa no es pot utilitzar el mateix vial en dues residències diferents. Una vegada reconstituïda, la vacuna «aguanta» sis hores a temperatura ambient i pot resistir cinc dies en una temperatura d'entre 2 i 8 graus, per la qual cosa quan es reparteix una safata de vacunes --que inclou 975 dosis-- s'ha d'administrar en un termini de cinc dies.
 

A més, Argimon ha destacat que «aquest esforç logístic» també es tradueix en la necessitat de formació, i ha precisat que s'han format més de 7.000 professionals d'infermeria i tècnics administratius. Sobre el rebuig de la vacuna, Cabezas ha explicat que «és molt baix» entre els professionals sanitaris, per sota de l'1%, mentre que és més elevat en treballadors de residències, al voltant d'un 7 i 8%.

La segona etapa dependrà de la disponibilitat de les vacunes

Sobre l'inici de la segona etapa de la campanya de vacunació, Argimon ha defensat que quan arribin les dosis començaran a vacunar, però ha argumentat que dependrà, entre altres coses, del tipus de vacuna i la seva disponibilitat. Ha detallat que els grups prioritzats de la segona etapa són gent gran de més de 80 anys que viu en els seus domicilis, persones amb malalties cròniques i treballadors essencials.