Imatge d'arxiu d'un sanitari amb una vacuna

Un jutge obliga per primera vegada a posar la vacuna de la Covid a Espanya

La residència en la qual vivia volia posar-li la vacuna, però la seva filla es negava

Un jutge ha hagut d'intervenir per primera vegada a Espanya durant la campanya de vacunació de la Covid-19 i li ha donat la raó a la residència, pel que ha dictaminat l'obligació de vacunar una dona tot i la negativa de la seva filla. Segons ha informat 'La voz de Galícia', una residència de la tercera edat de Santiago de Compostel·la volia vacunar a tots els seus residents, incloent-hi una dona gran incapacitada, per protegir la salut pública i la de tots els seus residents.

Com la dona està incapacitada, són els familiars directes, en aquest cas una filla seva, els qui han de donar el consentiment exprés per procedir amb la vacunació, però la filla d'aquesta resident va decidir no autoritzar la vacunació.

Tot i la negativa, la residència va acudir a instàncies judicials per continuar amb la vacunació, ja que els seus directius consideren que la salut dels residents està per sobre de l'opinió de la filla d'aquesta resident, cosa que finalment el jutge ha compartit. A més, es dona la circumstància que en aquesta residència han mort diversos ancians des que va començar la pandèmia, de manera que la decisió anava en camí d'evitar més morts i permetre als seus residents una vida tranquil·la.

Així, el jutjat de guàrdia de Santiago de Compostel·la ha dictaminat l'obligació de la filla de permetre vacunar a la seva mare, estigui o no a favor d'això. La decisió ve recolzada per un informe forense sobre les facultats cognitives de l'anciana i sobre si és convenient o no procedir amb la vacunació a casa seva.

L'acte judicial estableix també que la decisió del jutge només seria revocable en el cas que la pròpia dona recuperés les seves capacitats i es negués voluntàriament a rebre la vacuna, o en el cas que futurs exàmens mèdics desaconsellessin procedir amb la vacunació, i també autoritza la següent dosi fins a aconseguir la immunitat, tot i que de moment es pot interposar recurs d'apel·lació per part dels familiars.

La primera vegada que es produeix a Espanya

Es tracta de la primera decisió d'aquest tipus a Espanya, ja que la vacuna, com s'ha repetit insistentment des de Sanitat, no és obligatòria al nostre país. Així i tot, hi ha certes situacions en què es pot demanar la intervenció d'un jutge, i que està recollida per la legislació vigent en l'àmbit sanitari a Espanya. Un jutge pot obligar a l'administració d'una vacuna, encara que cap sigui obligatòria a Espanya, si hi ha un risc de salut pública o per a la salut de la persona en qüestió.

En aquest cas, segons informen fonts judicials, ha prevalgut l'interès general i la salut pública per sobre de l'opinió de la filla d'aquesta dona, que estava en contra de la vacunació.

La decisió obre la porta a un tema molt sensible i que s'havia debatut prèviament al nostre país, tot i que encara no hi havia hagut cap intervenció judicial. Fa uns dies, per exemple, es va conèixer que una residència del País Basc va avisar per carta als familiars de tots els seus residents que no procediria amb la vacunació a les seves instal·lacions, i que si els residents volien la vacuna havien d'acudir al seu centre de salut.

En aquest cas també es va generar molta polèmica, perquè moltes veus contràries a aquesta decisió van argumentar que són els residents, o els seus familiars en el cas que ells no puguin prendre la decisió, els que han de decidir si volen rebre la vacuna o no.

Polèmica per les vacunes: Obligatòria o no?

Cal recordar, de nou, que la vacuna contra la Covid-19, igual que totes les vacunes que s'administren a Espanya, no són obligatòries, de manera que qualsevol persona amb les seves capacitats cognitives intactes pot negar-se que se l'administrin.

El punt de la polèmica arriba quan la persona que rebrà la vacuna no està en disposició de triar, voluntàriament, si la vol o no. En aquests casos, el més habitual és que hi hagi una persona, normalment familiars directes, que tinguin potestat per prendre aquest tipus de decisions, i si no n'hi ha, seria l'Administració Pública o el Sistema Judicial qui prendria la decisió.

La polèmica en aquest cas concret arriba perquè l'anciana a la qual es volia vacunar sí que té un familiar directe que va rebutjar autoritzar la vacuna, i en aquest cas, la voluntat de la residència ha estat escoltada per un jutge, que ha passat per sobre de la decisió del familiar.

Hi ha molts casos en què es donen circumstàncies similars, habitualment en decisions que afecten nens que encara no tenen capacitat per decidir o persones grans que tenen les seves facultats afectades per alguna malaltia o pel pas del temps.

Fins ara, la vacuna de la Covid-19 no havia provocat cap decisió d'aquest tipus, però aquesta decisió judicial obre la porta al fet que en el futur puguin produir-se casos similars, i els jutges valoraran, en cada cas, quina decisió és la més encertada per a cada persona.