Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gent amb mascareta passejant pels carrers de Barcelona

Un expert es mulla del tot i dona la gran notícia que tot Catalunya esperava

L'epidemiòleg Joan Caylà considera que és «perfectament assumible»

Gent amb mascareta passejant pels carrers de Barcelona
Caylà considera que amb un gran esforç organitzatiu es podrà assolir la immunitat a l'estiu | Cedida

El panorama actual que mostra la pandèmia del coronavirus no és el millor, ja que les xifres continuen empitjorant cada dia i els contagis no paren d'augmentar. En les últimes 24 hores s'han detectat 4.780 nous casos confirmats per PCR i tests d'antígens a Catalunya i 11 noves defuncions, segons les últimes dades facilitades per la conselleria de Salut.

En aquest sentit, l'epidemiòleg i antic cap del Servei d'Epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Joan Caylà, ha manifestat que tot i que l'augment de casos coincideix amb les noves variants del coronavirus, l'increment està més aviat relacionat amb la relaxació de les mesures que es va produir durant les vacances de Nadal.

No obstant això, l'epidemiòleg i antic cap del Servei d'Epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Joan Caylà, ha aportat una mica d'optimisme a la complicada situació que estem travessant tot assenyalant que si es duu a terme un «gran esforç organitzatiu», és «perfectament assumible aconseguir la immunitat de grup a l'estiu a Catalunya».

En una entrevista aquest dimecres a 'El Matí' de Catalunya Ràdio, Caylà ha confessat que, des del seu punt de vista, el ritme actual de vacunacions és molt baix per això ha explicat que cal fer aquest esforç organitzatiu i, al mateix temps, «disposar de totes les vacunes disponibles».

«Garantir un ritme òptim de vacunació»

Per poder assolir la immunitat de grup a l'estiu, Caylà ha manifestat que, segons els seus càlculs, «un metge de família que tingui 1.500 pacients hauria de posar 100 vacunes a la setmana per garantir un ritme òptim de vacunació». L'epidemiòleg ha assenyalat que els Centres d'Atenció Primària (CAP) haurien de vacunar al 70% dels usuaris. 

Per aconseguir l'objectiu, també caldria que la vacuna arribés a empreses, escoles i sobretot àrees bàsiques de salut. No obstant això, l'epidemiòleg ha remarcat que ara mateix el nombre de vacunes és encara limitat i que, per tant, el ritme de vacunació és «insuficient».

Aquest dimecres arribaven a Catalunya les primeres dosis de la vacuna contra la Covid-19 de Moderna. És per això que durant l'entrevista Caylà ha estat preguntat pels productes de Pfizer i Moderna. L'epidemiòleg ha explicat que és indiferent quina vacuna rebi el pacient en el seu centre de salut perquè ambdues disposen d'una eficàcia del 90%.

Des de la Generalitat s'ha fixat l'objectiu d'administrar 8.800 vacunes diàries, una xifra que els equips de vacunació catalans van superar ahir dimarts, ja que es van posar un total de 15.195 dosis. D'ençà que va començar la campanya de vacunació a Catalunya, ja s'han administrat un total de 91.382 dosis de la vacuna de Pfizer. 

Argimon, partidari de prorrogar les restriccions

Malgrat que la decisió final encara no està presa, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s'ha mostrat partidari de mantenir les restriccions actuals «uns dies més» per tal de reduir «clarament» la taxa d'infecció i aturar els ingressos als centres hospitalaris catalans.

Aquestes mesures van entrar en vigor el passat dijous 7 de gener, tot just després de donar per finalitzades les festes de Nadal, i estan vigents fins al pròxim diumenge 17. Entre les restriccions hi ha el confinament municipal, el tancament de centres comercials, botigues no essencials de més de 400 metres quadrats, el tancament de negocis considerats no essencials durant el cap de setmana i el tancament d'equipaments esportius d'interior.

Argimon creu que és important mantenir les restriccions perquè si es manté el ritme actual de contagis, en dues setmanes s'assoliran les mateixes xifres que durant el punt més àlgid de la segona onada.