Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge

Salut té informes que preveuen la tercera onada del coronavirus al gener

Argimon també ha alertat sobre l'ús dels tests d'antígens per a les trobades familiars

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon, ha explicat que un dels informes amb els quals treballen preveu que la tercera ona de la Covid-19 arribi al gener.

«Espero que no arribi, però és probable que arribi», ha afirmat en una entrevista en TV3 aquest dissabte recollida per Europa Press, i ha afegit que les xifres de la pandèmia a Catalunya no evolucionen malament.

Així, ha detallat que «les dades d'incidència acumulada van baixant, encara que molt poc i de forma gairebé imperceptible», després de frenar-se aquesta baixada amb la reobertura: això explica que l'indicador de la velocitat de transmissió del virus (rt) hagi pujat, ha explicat.

Per Nadal

També ha explicat que un informe del centre de prevenció de malalties a Europa alerta d'un «increment d'ingressos» per l'augment de la mobilitat i la interacció social durant les festes de Nadal, alguna cosa que ha dit que el preocupa.

Ha demanat tenir «judici» en ajuntar-se en les celebracions familiars, i valorar si és necessari reunir deu persones en espais tancats en els quals es donin aglomeracions.

També ha demanat no confiar-se si es té un resultat negatiu en un test antigen de Covid-19 per a acudir als menjars: «Un fals negatiu, amb vuit o nou persones, pot ser un problema seriós. És una falsa seguretat».

Ha apel·lat a la responsabilitat individual: «Parlem molt de permetre o no permetre, però el dia en què passi la Covid haurem de fixar-nos tots a recuperar drets i llibertats. Prefereixo parlar de recomanació».

Per això ha recomanat a la gent quedar-se a casa per Nadal, encara que ha remarcat que el «risc zero no existeix» i que és important vetllar per la salut mental i emocional de les persones — per exemple, permetent que els ancians que viuen en residències passin les festes a casa —.