Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR

Els números de telèfon que has d'agafar sempre si et truquen: és Salut

Es tracta dels números dels rastrejadors de contactes

Pla tancat d'una dona fent-se una prova PCR
Una dona fent-se una prova PCR | ACN

Aquest dijous el Departament de Salut ha compartit a través del seu compte oficial de Twitter els números de telèfon que corresponen al dels equips del Sistema d'Emergències Mèdiques encarregats de fer els seguiments de contactes estrets de covid-19.

Així doncs, des de Salut es demana que a la pantalla del teu telèfon apareixen el 93 401 33 00 o el 93 642 57 70 es respongui la trucada del rastrejador de contactes. L'objectiu de posar en coneixement de la població aquests telèfons és que la gent no rebutgi la trucada perquè desconeixen el número i així poder tallar la cadena de contagis.

Qui pot ser un contacte estret?

La directora assistencial d'Atenció Primària i encarregada de coordinar els rastrejadors, Yolanda Lejardi, ha explicat a 'Rac1' quan es considera que una persona és contacte estret d'un positiu de Covid-19. Així doncs, es considera contacte estret aquelles persones que «hagin estat durant més de 15 minuts amb el positiu durant les 48 hores anteriors als primers símptomes. Especialment, si no s'han mantingut les distàncies de seguretat i no es portava posada la mascareta». 

Lejardi ha explicat que en cas que una persona sigui considerada contacte estret aquesta rebrà una trucada on se l'advertirà que ha estat en contacte amb una persona infectada «tot i que no se li comunicarà el nom per poder garantir la seva privacitat» i ha afegit que als contactes propers «se'ls pot demanar que es facin la prova, la qual és voluntària, i que facin quarantena».

Salut crea una nova unitat de seguiment de covid-19 a Girona

L'augment de casos a la demarcació ha comportat que s'hagin de fer més proves PCR cada dia i això satura la feina dels professionals d'atenció primària, que són els encarregats de fer les proves i comunicar-ne els resultats. És per això que l'institut Català de la Salut (ICS) a Girona i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) han posat en funcionament una nova unitat de suport als professionals d'atenció primària en tasques de seguiment de la covid-19.

En aquesta nova unitat hi ha deu treballadors que s'encarregaran, entre altres coses, de parlar amb totes les persones que no han rebut els resultats de les proves. D'aquesta manera, els Equips d'Atenció Primària (EAP) podran recuperar temps per a l'activitat assistencial presencial. 

La Regió Sanitària de Girona compta amb una nova unitat destinada a la covid-19. Es tracta de la Unitat Central de Seguiment (UCS) que es focalitzarà en donar suport als professionals sanitaris d'atenció primària que gestiona l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS). Comprenen 41 centres i 114 consultoris locals repartits en les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, el Ripollès, la Garrotxa, la Selva, el Pla de l'Estany, el Gironès i també el Maresme. Aquests Centres d'Atenció Primària (CAP) donen servei a unes 600.000 persones.

La nova UCS està formada per deu professionals i s'encarregaran sobretot de trucar a tots els pacients que no hagin rebut un SMS amb el resultat negatiu de les PCR o revisar els resultats de les proves d'urgències hospitalàries. També tramitaran les baixes laborals dels casos positius i dels contactes estrets. Hi treballaran dues infermeres, dos metges de família i sis persones de la Unitat d'Atenció al Ciutadà i gestors de la covid-19.


La UCS funciona de dilluns a diumenge, i això permet que els caps de setmana i festius es puguin revisar els resultats de PCR dels centres educatius, residències geriàtriques i els generats per proves realitzades als diferents centres d’atenció primària. El fet d’accelerar aquests processos permet un millor seguiment i evolució de diagnòstic, i millorar el circuit d’informació als EAP perquè facin un seguiment dels casos positius esdevinguts al seu àmbit d’actuació.