Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Personal sanitari utilitzant un respirador pels pacients de Covid-19

Salut aclareix quan hi haurà un confinament total a Catalunya

El govern planteja un escenari amb cinc nivells d'alerta per determinar quines decisions es prenen

Personal sanitari utilitzant un respirador pels pacients de Covid-19
Salut aclareix quan hi podria haver un nou confinament total a Catalunya | Cedida

Josep Maria Argimon, nou secretari de Salut Pública del Departament de Salut de la Generalitat, ha presentat aquest dimarts, 28 de juliol, el pla de control de la Covid-19 a Catalunya, on ha aclarit quins són els plans del Govern sobre un possible confinament total a Catalunya arran dels rebrots de la malaltia.

Segons Argimon, el govern no es plantejarà un confinament total com el viscut durant l'estat d'alarma, amb una única excepció: que hi hagi risc de col·lapse real als hospitals  catalans, especialment a les Unitats de Cures Intensives (UCI). 

«Avui tenim pacients joves, amb poc risc d'emmalaltir. Tenim impacte als CAP però no a les UCI. En principi no estem en una situació de pensar que hem de reduir l'activitat o la mobilitat», ha explicat Argimon. 

Així, serà l'impacte de la malaltia a les UCI el que pot provocar que es decreti un nou confinament a Catalunya, més enllà de la resta de dades epidemiològiques que es donen cada dia, com ara la incidència acumulada dels casos o el risc de rebrot en cada zona. 

Salut estableix una escala de cinc nivells d'alerta sanitària 

Per determinar quin grau de saturació tenen els hospitals, Salut ha establert un sistema de cinc nivells d'alerta que es vigilaran des del departament.

  • Nivell 0: Sense contagis
  • Nivell 1: Degoteig de pocs casos
  • Nivell 2: Brot controlat
  • Nivell 3: Transmissió comunitària controlable i sense incidència als hospitals
  • Nivell 4: Transmissió comunitària descontrolada i risc de col·lapse sanitari

Per elaborar aquests nivells d'alerta, Salut analitzarà, a més de la pressió assistencial als centres sanitaris, els casos detectats a cada zona sanitària en els períodes de set i catorze dies anteriors per cada 100.000 habitants. També valorarà la taxa de risc de rebrot, els quadres respiratoris que s'atenguin als CAP i el percentatge de proves PCR que es realitzin. 

Respecte de les proves PCR que es realitzen, Alba Vergés, consellera de Salut, va defensar que Catalunya ha passat de realitzar 42.000 proves a 72.000 proves, i que actualment Catalunya compta amb la capacitat de realitzar la prova «a qualsevol cas sospitós». 

A més, s'han contractat 568 gestors Covid i 928 rastrejadors que podrien arribar a ser 2.000 si l'evolució de l'epidèmia ho requereix. D'altra banda, Catalunya també compta amb 930 llits d'UCI, que podrien arribar a ser 2.023, i 720 respiradors en reserva, també amb possibilitat d'arribar a tenir-ne 2.000 en cas de ser necessari.

Les autoritats demanen responsabilitat

Josep Maria Argimon ha volgut recordar a la ciutadania que s'han de respectar les normes  i els protocols sanitaris establerts per evitar l'augment dels casos, com ara l'ús de la mascareta, la distància de seguretat i netejar-se les mans amb aigua i sabó o amb gel hidroalcohòlic. 

«No hem de voler que l'activitat s'aturi», ha assegurat, davant les peticions d'alguns sectors de tornar al confinament per frenar la corba  de contagis. Vergés, per la seva banda, ha aclarit que la lluita contra el coronavirus serà «llarga i complexa» i que, per tant, s'ha d'aprendre a conviure amb la Covid-19 i buscar l'equilibri  entre protegir l'àmbit sanitari i mantenir la vitalitat dels sectors socials, econòmics  i culturals del país.