Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una infermera prenent mostres per la prova PCR de detecció de la covid a un empleat de Padesa a Roquetes. Imatge del 30 de juliol del 2020

Salut presenta un nou pla per controlar l'epidèmia a Catalunya

El pla compta amb 10 indicadors de la situació epidemiològica a cada zona i 5 nivells per classificar-les

Una infermera prenent mostres per la prova PCR de detecció de la covid a un empleat de Padesa a Roquetes. Imatge del 30 de juliol del 2020
El pla compta amb 10 indicadors de la situació epidemiològica a cada zona i 5 nivells per classificar-les | Catalunya Diari

El Departament de Salut ha creat un nou Pla de control de la transmissió de la Covid-19 a Catalunya. El seu objectiu principal és disminuir la transmissió  del virus i acabar amb les cadenes decontagi, sense afectar la recuperació de les dinàmiques social-econòmiques. 

Segons ha publicat el mitjà digital '20 minutos', el Departament d'Alba Vergés ha presentat un document basat en deu indicadors epidemiològics, tant de diagnòstic i seguiment de contagis, i de pressió assistencial, els quals estableixen cinc nivells amb diferents mesures a seguir. 

Pensat per controlar la situació durant 2 anys sense tenir vacuna

Aquest nou document està basat en un context en el qual no existeix una vacuna o qualsevol altre fàrmac eficaç contra el virus. És per aquest motiu que parteixen d'una estratègia de control de transmissió d'uns  2 anys  aproximadament. En aquest cas, és necessari una gran coordinació i implicació d'agents polítics, sanitaris, científics, socials i econòmics, entre els quals s'hi troba la ciutadania. 

Una part molt important d'aquest nou pla és la voluntat de mantenir l'equilibri entre la salut dels ciutadans i la vitalitat del país, per tal de no afectar encara més a la salut econòmica, social i cultural, la qual ha estat greument afectada durant la pandèmia. Ara, la feina està a trobar aquest punt d'equilibri perfecte per tal que s'ajusti a la nova realitat. 

10 indicadors per definir la realitat epidemiològica

El pla es basa en 10 indicadors clau  que permeten definir la realitat epidemiològica de Catalunya. Aquests poden ser detectats a través de vigilància  de l'epidèmia — incidència acumulada de 7 a 14 dies per 100.000 habitants, o la taxa de reproducció efectiva —, indicadors per diagnòstic i seguiment de contagis — PCR realitzats o contactes identificats — o indicadors per pressió assistencial — els casos atesos en centres d'atenció primària, o ritme d'hospitalitzacions —. 

A partir d'aquests indicadors es pot saber quin és el nivell de control epidemiològic, el qual pot oscil·lar entre el nivell 0 — «Sense casos duran almenys 14 dies» — fins al 5  — «Transmissió comunitària no controlada amb risc de superació de capacitats assistencials instal·lades» —. És per això que cada territori tindrà realitats diferents, i aquestes aniran variant depenent de l'evolució que hi hagi. 

Plans d'actuació adaptats a cada situació

Aquest pla també compta amb una estratègia d'actuació en cada cas, tant a escala individual, com serien les mesures de protecció individuals; en l'àmbit col·lectiu, tenint en compte normes de convivència per frenar els contagis; o en l'àmbit professional, tot incrementant la capacitat assistencial — el pla anuncia un total de 930 llits nous  per casos crítics als hospitals catalans, amb capacitat d'augmentar fins a la quantitat de 2.023 —. 

D'altra banda, també asseguren la contractació de 568 nous 'gestors Covid'  per tal de rastrejar els contactes d'aquelles persones que han donat positiu, arribant així a 928 professionals dedicats a aquesta important tasca, i xifra la qual pot augmentar fins als 2.000 depenent de l'evolució de la situació.