YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

Salut preveu enllestir la primera fase de vacunació a finals del mes de març

En tres mesos s'haurà vacunat els usuaris de residències, els sanitaris i també la gent gran molt dependent o amb discapacitats severes

Josefa Pérez, de 89 anys, és la primera persona vacunada contra el coronavirus a Catalunya
Aquest diumenge es van posar les primeres vacunes en residències catalanes. | Europa Press

El Departament de Salut confia vacunar en 15 dies «el màxim nombre de residències» de Catalunya, segons ha indicat aquest dilluns la subdirectora general de Promoció de Salut del Govern, Carmen Cabezas, en una entrevista al programa 'El Matí de Catalunya Ràdio'. Cabezas també ha dit que espera que el retard logístic en l'arribada de les 60.000 vacunes que havia d'entregar Pfizer no afectarà els plans de vacunació de la Covid-19 a Catalunya, que ja preveuen les injeccions entre els dimarts i els dissabtes i reserven els dilluns com a dia per «acabar de fixar agendes i assegurar que les vacunes arriben». «Un cop aquí ja tenim absolutament controlada la distribució», ha afegit.

En aquest sentit, Cabezas ha dit que a partir de dimarts es vacunaran més persones grans de residències. «Començarem per les residències grans, i per les verdes, és a dir, les que ara no tenen casos», ha remarcat. «Intentarem pentinar en 15 dies totes les residències, totes les verdes i taronges. En les vermelles, les que tinguin un brot, parlarem amb els companys de vigilància epidemiològica per veure quina és la millor solució», ha afegit.

Segons la subdirectora general de Promoció de Salut del Govern, fins i tot en casos de residències amb brots, la vacuna es pot arribar a considerar «una estratègia per intentar parar» els contagis, però caldrà fer-ho «amb les màximes garanties de seguretat».

El primer tram de vacunació, enllestit a finals de març

Salut confia que, a finals del mes de març, estaran vacunats els usuaris de residències, els sanitaris i també la gent gran molt dependent o amb discapacitats severes. A partir de març, el protocol estableix que s'iniciaria la vacunació a la gent gran —amb una estratègia similar a la que se segueix per la grip—, mentre que després de l'estiu es vacunarà la població general.

Cabezas ha recordat que, ara com ara, les vacunes estan limitades a la població de més de 16 anys, perquè encara no hi ha prou «evidències» sobre els seus efectes en els més petits. En aquest sentit, ha indicat que la immunitat de grup es podrà assolir si hi ha un 80% de vacunats, una xifra que no preveu fins a finals d'any. «Catalunya farà tot el possible perquè la immunitat de grup sigui com més aviat millor, però cal ser realista», ha dit.

La subdirectora general de Promoció de Salut ha defensat la utilitat de les vacunes, alhora que ha recordat que els ciutadans no som «conillets d'índies». «Ja no són assajos clínics, hi ha gairebé cinc milions de vacunats al món i no hem escoltat cap notícia de reacció adversa greu», ha remarcat.


Comentaris

envia el comentari