Per primera vegada en tota la legislatura que expirarà amb les eleccions del proper 14 de febrer, ERC prenia ara fa dos dissabtes una decisió que representa un enfrontament directe amb l'estratègia de Junts per Catalunya: no assistir a la sessió fundacional de l'Assemblea de Representants de l'ens, que pretén ser el parlament del Consell per la República, una mena d'emmirallament de les institucions catalanes, però a partir d'una entitat privada amb seu internacional per evitar l'acció de la justícia espanyola.
ERC passa de les paraules als fets i planta el Consell per la República
El Consell per la República, doncs, busca ser una plataforma de presa de decisions que superi els límits als quals poden arribar les institucions democràtiques legalment establertes, i l'Assemblea de Representants vindria a emular el paper del Parlament de Catalunya. Però com dèiem, ERC va optar per desmarcar-se'n el passat dissabte, en la que és la primera decisió clara dels republicans contra l'estratègia dels de Carles Puigdemont més enllà dels retrets i les crítiques entre socis de Govern.
A dos mesos de les eleccions ERC va optar per passar de les paraules als fets i girar l'esquena a un Carles Puigdemont que dona per segellada la ruptura amb els republicans. Segons publica aquest dilluns 'El Confidencial', el líder de Junts per Catalunya s'ha resignat a aquest trencament dels republicans, ja que no hauria fet ni una sola trucada als actuals líders d'ERC demanant-los que es repensin la decisió, certificant alhora allò que se sap des de ja fa anys: el trencament de les relacions entre Puigdemont i Junqueras, originat durant el Govern en comú, rubricat l'octubre de 2017 i perpetuat per la impossibilitat de parlar entre ells durant l'etapa posterior fins a dia d'avui, en què es troben a la presó i a l'exili, respectivament.
El trencament d'un acord de Govern
Malgrat 'passar' de l'Assemblea de Representants i manifestar que no comparteixen l'estratègia actual del Consell per la República, des d'ERC mantenen com a representant a l'ens l'exalcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire. No han rellevat la vacant que va deixar-hi Rut Ribas, la diputada republicana que va abandonar el Consell quan va ser nomenada secretària quarta de la Mesa del Parlament.
En tot cas, el trencament dels republicans amb el Consell per la República és, més enllà d'un acte d'oposició expressa a l'estratègia de Puigdemont, el trencament amb un compromís adquirit per ERC quan va signar el pacte de Govern amb JxCat el 2018. La creació i el desenvolupament del Consell per la República era un dels punts acordats per les dues formacions independentistes que, ara, els republicans decideixen trencar.
El resultat és clar: l'Assemblea de Representants neix amb un suport curt —només hi van assistir representants de JxCat, Demòcrates i la CUP— i, per tant, mancat de pluralitat en no comptar amb el suport de bona part de l'electorat independentista. Si Puigdemont no és capaç de rectificar el rumb de l'ens a partir del 14 de febrer per intentar un acostament i una reconciliació amb ERC, cosa que a dia d'avui és extraordinàriament complicada, el futur del Consell per la República sembla complicat.