La consellera Alba Vergés en roda de premsa amb mascareta i senyera al darrere

Salut no espera encara una millora a Catalunya: els casos i ingressos seguiran pujant

El director de CatSalut demana esperar uns dies per veure si tenen efecte les últimes mesures

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Adrià Comella, ha pronosticat aquest diumenge que «durant la setmana que ve i la següent, l'esperable és continuar ingressant més en llits hospitalaris i que la primària continuï veient cada dia més casos». En una entrevista del 3/24, ha afirmat que veu complicat que les mesures que es van aplicar el 7 de gener serveixin per a reduir els contagis: «Veurem si ajuden a contenir».

Mil casos positius deixen almenys dotze pacients crítics

«A partir d'aquestes dues setmanes, veurem si les mesures acaben sent suficients perquè el creixement es moduli, es pugui fer més digerible», ha explicat. Pel que fa als ingressos actuals, ha informat que cada mil casos positius deixen uns dotze crítics: «Ara estem en xifres de prop de 4.000 casos diaris, i això acaba generant 50 ingressos al cap d'uns dies».
 

«Si els ingressos no es poden compensar amb sortides, això és el que va fent que els llits de crítics es vagin saturant», encara que ha opinat que ara com ara s'està en fase de creixement sostingut, i no accelerat. Ha assegurat que en aquesta tercera ona serà «pràcticament impossible» no haver de desprogramar activitats hospitalàries que no siguin de coronavirus, ja que es parteix de números més elevats que en la segona.Sobre la vacuna, ha dit que l'han rebut un 50% d'usuaris i treballadors de residències i un 25% dels professionals sanitaris, mentre que «si és necessari reforçar les plantilles es farà el que faci falta». I els cinc nous hospitals satèl·lit contra la Covid segueixen els terminis previstos --es lliuraran «a la fi de gener i durant febrer»--, mentre que els dos centres a Granollers i Sabadell (Barcelona) es completaran per a l'estiu.

La vacunació avança a Catalunya amb més de 10.000 dosis administrades en un dia

Catalunya ha administrat la vacuna de Pfizer contra el coronavirus a un total de 63.731 persones fins a aquest diumenge en el marc de la campanya de vacunació que va començar el 27 de desembre. En les últimes 24 hores, 10.388 persones han estat vacunades, segons el recompte en la pàgina web habilitada per la Conselleria de Salut de la Generalitat per a comunicar les dades de la pandèmia.Del total de dosi, 45.816 s'han administrat a la província de Barcelona, 5.071 a Girona, 6.716 a Lleida i 6.084 a Tarragona; i 26.796 han estat per a persones usuàries de residències catalanes. Amb aquesta xifra total de 63.731 se superen les 60.000 dosis que van arribar a Catalunya el passa dimarts 29 de desembre, en el primer lliurament ordinari de Pfizer.


La borrasca 'Filomena' i les nevades en diverses zones de Catalunya van causar problemes logístics al llarg d'aquest dissabte, impedint administrar dosi a la ciutat de Lleida i en les Terres de l'Ebre (Tarragona), on la vacunació es reprendrà entre aquest diumenge i el dilluns.