Alba Vergés, la titular en funcions del departament de Salut, en una compareixença de groc

Salut preveu iniciar la vacunació a discapacitats i majors de 80 aquesta setmana

El departament celebra que gairebé el 80% dels usuaris de les residències catalanes ja hagin rebut la segona dosi

El secretari general de Salut de la Generalitat, Marc Ramentol, ha avançat aquest dilluns que des de l'Executiu preveuen començar a vacunar contra la Covid-19 a persones de més de 80 anys i també a grans discapacitats aquesta setmana.

Ho ha dit en roda de premsa al costat del conseller d'Interior, Miquel Sàmper, i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, en la qual ha concretat que l'administració de les dosis «pivotarà en l'àmbit de l'atenció primària».

Sobre l'arribada de noves dosis, el secretari ha concretat que a finals de la setmana passada van rebre 36.800 dosis de la vacuna d'AstraZeneca i que aquest dilluns al matí han rebut 79.560 dosis de la de Pfizer, però les previstes de la vacuna de Moderna per a aquesta setmana no arribaran: «Esperem que arribin en les pròximes setmanes».

Respecte a la situació epidemiològica derivada de la pandèmia, Ramentol ha precisat que «es manté la tendència progressiva a la baixa» en nombre de contagis i ha celebrat que el pic de la tercera onada comença a quedar lluny, en les seves paraules.

De fet, ha destacat que la incidència acumulada de nous casos per 100.000 habitants en les últimes dues setmanes ha caigut per sota dels 400 infectats, així com el descens del percentatge de positivitat dels tests d'antígens i PCR per sota del 5%.

Ramentol ha qualificat les xifres de positives, no obstant això ha matisat que «aquesta progressió positiva des del punt de vista epidemiològic no s'acaba de traduir en un alliberament dels recursos assistencials», amb més del 50% de les unitats de vigilància intensiva (UCI) dedicat a l'atenció del coronavirus.

Ramentol ha argumentat que la vacunació a majors de 80 anys i grans dependents té «una gran complexitat organitzativa» a l'hora d'administrar les dosis, que es podrà fer en el mateix domicili de la persona, en un centre de dia en cas que el pacient acudeixi a un centre d'aquestes característiques i també en centres d'atenció primària (CAP).

Així, els equips d'atenció primària responsables de la inoculació estan examinant el llistat de persones incloses en aquests dos col·lectius per a organitzar la vacunació, que es comunicarà a través d'un missatge a les persones que han de rebre les dosis.

De fet, ha reivindicat la posada en funcionament d'un nou sistema de citació als centres vacunals: el pacient rep un missatge que dóna accés a una pàgina web a través de la qual concreta la cita amb el centre i tria l'horari que millor s'ajusti a les seves necessitats.

Ritme de vacunació alt

Ramentol ha celebrat que prop del 79% dels usuaris dels centres residencials catalans ja ha rebut la segona dosi, un element que «explica sens dubte el descens de contagis».

A més, en els centres sanitaris s'ha vacunat en segona dosi a un 57% del personal que treballa en la primera línia d'atenció de la Covid-19, mentre que un 39% dels professionals essencials ja ha rebut la vacuna d'AstraZeneca.

Aquesta setmana, a més, incorporen a l'etapa de vacunació d'aquests col·lectius als professionals sanitaris d'exercici lliure i Ramentol ha assegurat que aniran afegint altres professionals essencials en aquesta etapa.

1/4 dels contagis, causa de la soca britànica

En ser preguntat per la soca britànica, Ramentol ha explicat que un 25% dels casos detectats a Catalunya corresponen a la variant anglesa.

Sobre si una expansió de la variant pot afectar la baixada dels indicadors epidemiològics, Ramentol ha dit que és difícil observar un alentiment perquè «al final de la corba la baixada és menys pronunciada que en el pic».

Ha reivindicat les restriccions i el «treball intensiu» del departament amb el qual estan aconseguint mantenir uns límits de control de la pandèmia acceptables, en les seves paraules.