Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Moment dolç als teatres de Reus després de la crisi del sector

El Teatre Fortuny recupera els espectadors perduts l'any passat | Les sales no professionals mantenen el nivell de programació i assistència

Imatge d'arxiu de la platea i les tribunes del Teatre Fortuny
Imatge d'arxiu de la platea i les tribunes del Teatre Fortuny | Isma Llanes

 

El 2017 no va ser un any bo per al circuit de teatre comercial de Catalunya. L'impacte es va notar, especialment, a Barcelona, però en el cas de Reus, el Teatre Fortuny no se'n va escapar. Fa uns dies, amb motiu de la presentació de la nova programació, es fan fer públiques les dades que permeten recuperar l'optimisme després d'un any, el 2017, de vaques magres. La bona salut del teatre a Reus es manté, també, per l'activitat de les sales no professionals, que mantenen la programació i el públic.

Els Amics de les Arts actuan al Teatre Fortuny de Reus
Els Amics de les Arts actuant al Teatre Fortuny de Reus | Laia Solanellas

 

El Teatre Fortuny recupera les xifres del 2016

El Teatre Fortuny va presentar, no fa ni quinze dies, la programació del primer semestre del 2019. S'hi inclouen companyies, grups i artistes com Dagoll Dagom, Love of Lesbian, Els Pets —que han hagut de programar un segon concert després d'esgotar les entrades del primer— o el Ballet Rus. Seguint amb la política de les darreres temporades, d'obrir-se a nous públics, s'ha programat també l'espectacle de Los Vivancos. Tot plegat en una temporada que deixa lloc per a l'optimisme si s'analitzen les xifres de les tres anteriors.

L'any 2016 van passar, pel teatre de la plaça del Prim de Reus, entre 16.000 i 17.000 espectadors, una xifra que es va veure reduïda el 2017, que va baixar als 15.800 amb una mitjana d'ocupació del 80 %. La disminució es va pal·liar, segons s'explica des del consorci que gestiona el teatre, gràcies a la política d'obrir-se a nous perfils d'artistes i, per tant, de públic. Concerts com els d'Antonio Orozco o David Bustamante es van programar pensant, precisament, en cridar a Reus espectadors de fora de la comarca.

El Teatre Fortuny de Reus, a la plaça del Prim
El Teatre Fortuny de Reus, a la plaça del Prim | Jordi Olària Gras

 

Durant aquest 2018 el nombre d'espectadors s'ha recuperat. Malgrat l'arrencada del primer trimestre, on la mitjana d'ocupació es va situar al voltant del 72 %, el final d'any ha permès anar recuperant-se per arribar al desembre, amb dades de fa dues setmanes —faltaven, encara, quatre representacions—, que superaven els 16.500 espectadors. Un dels motius d'aquest increment progressiu els darrers 12 mesos ha estat, segons el gerent del consorci, Josep Margalef, que «hem tingut una venda anticipada que ha funcionat molt bé.

La mitjana d'ocupació encara no havia igualat, però, la del 2017, i és que a finals de novembre se situava entorn del 75 %. Pel que fa al Teatre Bartrina, des de l'Ajuntament de Reus  no s'oferiran dades d'ocupació fins que es tanqui l'any en curs, tot i que algunes fonts apunten que podrien seguir la mateixa dinàmica que el Teatre Fortuny.

El Bravium Teatre, al carrer de la Presó
El Bravium Teatre, al carrer de la Presó | Jordi Olària Gras

 

El Bravium manté programació i espectadors

Al carrer de la Presó, el Teatre Bravium ha esquivat l'impacte més directe de la crisi del sector d'àmbit general. El seu president, Ferran Figuerola, manté que «a Reus hi ha públic per a tots els teatres». En el seu cas, considera que cal diferenciar entre el Teatre Fortuny i Bartrina i les sales del Bravium, l'Orfeó i Santa Llúcia. El funcionament d'aquests equipaments és totalment diferent i, de fet, Ferran Figuerola explica que «ni volem ni podem competir amb el Fortuny i el Bartrina».

El funcionament del Bravium, per filosofia pròpia, implica no pagar caixet a les companyies que hi actuen, sinó que es reparteix el taquillatge que s'obtingui de cada representació, un 70 % per als artistes i un 30 % per a l'entitat. S'autoimposen un llindar de preus de les entrades, a més, que fa que no se superin mai els 10 euros i que, per norma general, se situïn entre els sis i els vuit euros.

Imatge d'un dels espectacles de màgia del Bravium Teatre.
Imatge d'arxiu d'un espectacle de màgia al Bravium Teatre. | AMIC Reus

 

Si el Bravium va poder esquivar la crisi del sector teatral l'any passat és probablement, expliquen, perquè no formen part del circuit comercial pròpiament dit, sinó que fan més aviat una funció de promoció de les produccions del territori. Aquest al·licient no fa, però, que la programació sigui limitada, sinó que la sala del carrer de la presó compta amb propostes teatrals, musicals i de dansa durant bona part dels caps de setmana de tot l'any. En el seu cas, a més, Bravium Teatre com a companyia també és responsable de produccions pròpies que no sempre es representen al seu escenari, sinó que omplen els carrers de Reus, per exemple, amb El Carro dels Romanços.

L'Orfeó Reusenc, al carrer de Sant Llorenç
L'Orfeó Reusenc, al carrer de Sant Llorenç | Jordi Olària Gras

 

L'Orfeó augmenta programació l'any del centenari

L'Orfeó Reusenc és una altra de les sales no professionals amb programació fixa a Reus. En el seu cas, a l'escenari hi solen pujar els mateixos integrants d'alguna de les seccions de l'entitat. Dates tan marcades al calendari com Els Pastorets en són una prova, però també les obres que el grup de teatre pugui fer durant l'any. En el seu cas, aquest 2018 han estat celebrant el centenari i això ha fet que incrementessin la programació habitual.

Fins a final d'any queden, encara, set representacions a la sala del carrer de Sant Llorenç. Les especialment tradicionals, els dies 22, 23, 29 i 30 de desembre s'hi representaran Els Pastorets propis de l'entitat, els d'en Belluguet i en Bieló. El dia 25 de desembre, com també és tradició, a l'escenari s'hi oferirà la glossa i concert de Nadal.

Sala Santa Llúcia de Reus, al raval de Santa de Robuster
Sala Santa Llúcia de Reus, al raval de Santa de Robuster | Jordi Olària Gras

 

La Sala Santa Llúcia viu el moment més dolç dels darrers anys

La Sala Santa Llúcia  va començar l'any amb una bona notícia: es va renegociar la hipoteca. L'entitat va aconseguir allargar-ne els terminis per esponjar la càrrega econòmica que els suposava el crèdit i poder, així, fer-hi front sense posar en perill la seva continuïtat. Ja des del 2017, la programació de la sala s'ha ampliat considerablement tant pel que fa al nombre d'actuacions com dels gèneres artístics.

El president de la Germandat de Sant Isidre i Santa Llúcia, Josep Maria Vallès, sentencia que «hem millorat el 100 %; a partir del 2017 i 2018 hi ha una programació quasi que podríem dir estable tant de teatre, com de dansa, com de cinema, com de música...». «En l'àmbit dels espectacles no ens podem queixar i en el del públic, tampoc», afegeix.