Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Alba Vergés, amb mascareta mentre li prenen la temperatura, 21/05/2020

Salut ja es mulla: la vacunació massiva podria arribar al juny

Salut preveu la col·laboració dels serveis de prevenció de riscos laborals i de les mútues d'accident | Ramentol diu que s'ha de complir l'entrega de dosis

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, en roda de premsa amb mascareta
Salut creu que la vacunació massiva pot arribar el mes de juny | cedida

El secretari general de Salut, Marc Ramentol, creu que la vacunació massiva contra la covid-19 podria començar «cap a finals del segon trimestre». Tot i això, ha insistit que dependrà de si es compleix o no l'entrega de vacunes informada per part del govern espanyol. Ramentol ha dit a RAC1 que si es compleix l'aprovació de la vacuna de Janssen a mitjans de març i l'inici d'entregues a l'abril, això fa pensar que «l'afluència de vacunes serà molt més àmplia».

Quan això passi ha tornat a defensar l'ús de grans espais, entre els que ha inclòs els campus universitaris, i el treball de personal més enllà del de la sanitat pública, com per exemple els serveis de prevenció de riscos laborals i el de les mútues d'accidents.

Seguint les previsions de Salut, Ramentol ha concretat que «a finals de la setmana que ve» es començarà a vacunar les persones de risc, com poden ser les que tenen patologies oncològiques. Aquestes rebran les vacunes de Pfizer o Moderna.

Salut preveu que diumenge hi hagi unes 96.000 persones en quarantena

El Departament de Salut preveu que diumenge hi hagi unes 96.000 entre positius de covid i contactes. Sobre si han d'anar a votar , el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha dit a RAC1 que com a sanitari «únicament recomanaria que no és bo trencar les quarantenes» però ha s'ho hauria de «pensar una mica més» en tenir en compte que això implica vulnerar el dret a vot. Ha reconegut que l'escenari és millor del previst inicialment però ha alertat que un repunt de casos després del 14-F podria ser "pitjor" que la tercera onada, tot i que ha afegit que no hi ha estudis que demostrin una onada epidèmica després d'eleccions. A més, un de cada quatre titulars i primers suplents de mesa s'ha fet un test d'antígens i el 0,55% ha donat positiu.

Ramentol ha explicat que aquest divendres es continuarà fent proves a aquest col·lectiu i que dissabte també se'n farà si algú s'acosta als centres d'atenció primària. El fet que la taxa de positivitat sigui molt més baixa que la de la població general, que és del 5,45%, s'explica perquè són gent que, a priori, no presenta símptomes.

«Tinc 38 anys i no he vist mai unes eleccions en que es digui a 90.000 persones que no poden votar», ha afirmat en ser preguntat sobre si els infectats i el contactes no haurien d'anar a votar. La previsió és que l'ocupació a les UCI sigui de 650 llits.