Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

El temps del qual disposa Salvador Illa per evitar un confinament com al març

Dijous es va marcar un nou rècord de contagis diaris amb més de 23.000

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa
El temps el qual disposa Illa per evitar un confinament com el de març | Europa Press

El Congrés aprova la pròrroga de sis mesos de l'estat d'alarma amb l'abstenció del PP. Tant Catalunya, la Comunitat Valenciana com Cantàbria se sumen als tancaments perimetrals, a més de Madrid, però només en els dos pròxims ponts. Castella i Lleó demana un confinament domiciliari si la situació epidemiològica no millora en 15 dies.

Tot succeeix a gran velocitat, a la mateixa a la qual es transmet el virus: un nou màxim de 23.580 casos i 173 morts notificats aquest dijous. Les restriccions puntuals de l'últim mes han caigut com un castell de cartes sense tenir grans efectes i ja cap barrera sembla suficient davant una segona onada fora de control.

Les últimes mesures adoptades en cascada a tot Europa, tancaments prolongats de fins a un mes, tocs de queda i el confinament general suavitzat a França, s'acosten a Espanya a l'escenari de primavera. La pressió hospitalària en les pròximes dues setmanes determinarà el rumb.

Amb una incidència acumulada en els últims 14 dies per 100.000 habitants que ja arriba als 468 casos de mitjana i una positivitat del 13,7%, segueix creixent gradualment el nombre d'hospitalitzats (17.520, 14,2%) i el de pacients en UCIs (2.404, 25,5%) amb sis comunitats (Aragó, Madrid, Catalunya, Castella i Lleó, Navarra i la Rioja) per sobre o al voltant del 40%.

Polèmic tancament de Madrid

Els ponts de novembre, el pròxim el de Tots Sants i el de l'Almudena del 9N a Madrid, han accelerat els confinaments perimetrals emprats per l'estat d'alarma. Les illes Canàries i Balears es queden a part, i només es mantenen al marge de moment Galícia i Extremadura, que no deixen d'estudiar-ho.

Al gruix d'autonomies s'han sumat aquest dijous Cantàbria, Catalunya, la Comunitat Valenciana i en la seva particular manera Madrid, la presidenta, Isabel Díaz Ayuso, segueix obstinada a desmarcar-se i aprovar la seva pròpia pròrroga del pols que manté amb el Govern, siguin quines siguin les circumstàncies.

«He decidit ordenar el tancament durant el pont (de l'1N), però només pels dies imprescindibles. I fer el mateix en el següent (9N)», ha dit Díaz Ayuso, sense més precisions que, com ja és habitual, han arribat després. La Comunitat de Madrid tancarà primer el 30, 31, 1 i 2 de novembre i, després, el 7, 8 i 9.

En total set dies, els mateixos que marca el decret perquè la mesura sigui eficaç. Això sí, set dies alterns, com argumentava Madrid que s'ha concedit a la ciutat autònoma de Ceuta. Els «jocs polítics» que li demanen a Ayuso que abandoni els seus discrepants socis de Ciutadans.

El Govern ha autoritzat el primer pont i l'Interterritorial de Sanitat estudiarà dimecres si és pertinent el tancament per dies. Prèviament, la vicepresidenta Carmen Calvo havia acusat la presidenta madrilenya d'anar sempre en contra del que decideix l'Executiu i de fer-ho «de forma calculada per crear confusió».

Després d'assenyalar que ahir, en acabar la reunió de les dues Castelles i Madrid, va sortir convençut que hi havia un acord, el president castellanomanxec, Emiliano García Page, ha criticat que hi pugui haver «aquarteraments de mitja hora: no podem dir-li a la gent que dijous no surti, divendres si vol si i el dissabte una altra vegada a casa, cal ser seriosos».

Espanya pot evitar un confinament general?

Amb Madrid en el seu racó del ring polític, Catalunya ha anunciat el tancament del seu territori durant 15 dies i el de cadascun dels seus municipis els caps de setmana. No hi haurà ni cinema ni teatre, ni activitats esportives no professionals, tot i que sí que obriran les escoles, i es prorroga el tancament de la restauració i els centres comercials, mentre que es recomana el teletreball.

Amb aquestes mesures a l'alemanya, el Govern català tracta de fer front a una allau de contagis que segueix al capdamunt: 5.761 nous casos i 78 morts notificats en les últimes 24 hores i una tensió creixent en els hospitals amb 182 nous ingressos (2.387 en total) i 78 persones més a les UCIs (434).

També Castella i Lleó s'acosta a la particular situació crítica: 26 morts i 1.905 nous positius (728 més que ahir), que eleven la incidència a 7.005 casos. Les hospitalitzacions pugen a 1.506 (22,41%) amb 180 pacients a les UCIs (37,66%). A la vista d'aquesta evolució, la Junta de Castella i Lleó ha demanat al Govern que habiliti les eines legals per a un eventual confinament domiciliari, que preservi les activitats essencials com l'educació, si les dades epidemiològiques no milloren en dues setmanes, i ha posat sobre de la taula la data del 15 de novembre.

El confinament general, encara que suavitzat respecte a l'estricte de març, el defensen des de fa temps molts experts en salut pública com a única alternativa a l'alta transmissió descontrolada de la SARS Cov-2, i en menys d'una setmana ha començat a deixar de ser un tabú a Espanya.

Estat d'alarma fins al mes de maig

«Tenen 15 dies decisius per evitar un confinament com el de març», ha dit el ministre de Sanitat, Salvador Illa, des de la tribuna del Congrés en la seva defensa de la pròrroga de sis mesos de l'estat d'alarma, fins al 9 de maig, aprovada per àmplia majoria: 194 vots a favor, 53 en contra de Vox i Fòrum Astúries i 99 abstencions de PP.

Illa ha advertit que l'escenari «és molt preocupant», que «arriba un hivern llarg», en el qual la Covid-19 s'ajuntarà amb la grip, de «la fatiga pandèmica» dels ciutadans, que continua havent-hi «moltes incerteses» i ha demanat, sense èxit, el seu suport al PP amb l'argument que demostrés «si és un partit d'Estat o està amb la ultradreta».

El líder popular, Pablo Casado, qui defensava un estat d'alarma de fins a dos mesos per «salvar el Nadal», ha acusat el Govern d'«irresponsabilitat» i «arrogància» i de governar per decret i sense contrapesos censurant al seu president, Pedro Sánchez, com a la resta de grups, la seva absència no només del debat, sinó també de l'hemicicle, que ha abandonat després d'escoltar a Illa.