El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Sanitat anuncia que adoptarà «les decisions jurídiques que millor protegeixin la salut»

«Ens importa poc altra cosa que no sigui la salut de la gent», ha dit Salvador Illa

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avançat que el Ministeri de Sanitat adoptarà «les decisions jurídiques que millor protegeixin la salut», després del rebuig del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) de les mesures imposades per Sanitat per al confinament perimetral de la capital i d'altres nou ciutats madrilenyes, en entendre que vulnera drets fonamentals.

En la seva compareixença aquest dijous en la Comissió de Sanitat i Consum del Congrés dels Diputats, el ministre s'ha mostrat «segur» que la Comunitat de Madrid «coincidirà en aquest plantejament». Per això, ha anunciat que ha reclamat una reunió del Grup COVID-19 entre Madrid i Sanitat per a «aquesta mateixa tarda».

El ministre ha assenyalat que «el pla A, B i C és protegir la salut pública sempre basant-se en les recomanacions dels experts». «Pensem sempre en els malalts, les famílies, les persones i els sanitaris», ha apuntat, afegint que a Sanitat li «importa molt poc, és a dir res, qualsevol altra qüestió que no sigui la salut dels ciutadans».

Illa ha ressaltat que «les característiques pròpies de la Comunitat de Madrid, per densitat de població i mobilitat, fan necessari mantenir la col·laboració reforçada». Així, s'ha posat com a objectiu «doblegar la corba» tant a Madrid com en la resta de territoris d'Espanya. «No és suficient amb reduir el creixement i mantenir-nos en altiplà, hem de doblegar la corba. Les mesures efectives per a controlar la pandèmia no són els confinaments individuals a casa, sinó els confinaments perimetrals com han demostrat diferents localitats», ha apuntat sobre aquest tema.

La importància de les autonomies envers la lluita contra la pandèmia

En aquest context, ha argumentat que, encara que el Ministeri de Sanitat té un «paper rellevant en coordinació», són les comunitats «els qui adopten les mesures de contenció en aquesta fase». «Era necessari implementar mesures més estrictes en els territoris més afectats. Aquestes mesures inclouen, entre altres, restriccions en entrada i sortida dels municipis, limitació a sis persones de les reunions i limitacions d'aforament», ha recordat.

El TSJM ha denegat en un acte la ratificació de les mesures acordades per Illa, ja que considera que la fórmula jurídica utilitzada «no conté una habilitació legal per a l'establiment de mesures limitatives de drets fonamentals». Per tant, no es podrà multar als que incompleixin aquestes mesures que afecten la mobilitat i que s'aixecaran per no comptar amb l'autorització judicial.