El ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Salvador Illa descarta imposar un confinament general a tot el país tot i l'augment de contagis

El ministre ha explicat la decisió del govern de confinar Madrid

La Comunitat de Madrid seguirà sent l'única amb un estat d’alarma imposat. Així ho ha confirmat el ministre Salvador Illa en una entrevista a ‘Cadena SER’, on afirma que van prendre el control de la capital espanyola perquè calia «actuar amb rapidesa».

I és que la situació de la comunitat central és la que més preocupa al govern espanyol. Illa ha explicat que les dades madrilenyes no eren positives i l’única manera d’aturar aquesta situació era fent un confinament perimetral: «Arriba un moment en què cal actuar, que cal dir que la situació és preocupant a Madrid».

Illa descarta, per ara, aplicar un nou estat d’alarma

Tot i això, Salvador Illa ha assegurat que el govern no té pensat declarar un altre estat d’alarma com l'imposat el passat 13 de març. Així, afirma que cada comunitat pot demanar l’estat d’alarma quan vulguin, però tenen clar que ara mateix no és necessari al conjunt de l’Estat: «Tal com s’ha fet fins ara, pensem que es pot controlar», insta Illa.

Illa aposta per altres mètodes de prevenció abans d’haver de tancar totalment el país per segona vegada. «S’ha de fer detecció precoç, suports per fer aïllaments i fent això pensem que es pot controlar la pandèmia al nostre país». Així, recorda que el país ha estat en pitjors condicions tot i el present negre que marquen les dades: «A Espanya hi ha un escenari molt inestable. No podem abaixar la guàrdia i hem de conscienciar. En el cas de Madrid, vam haver de prendre una decisió per donar cobertura jurídica a unes mesures. La clau és actuar amb rapidesa».

S'estudiarà la situació dels municipis madrilenys confinats

Per la seva banda, també ha confirmat que les dades aparentment més ‘favorables’ de Madrid no són suficients per aixecar l’estat d’alarma, tal com demanen gran part dels partits polítics de dreta. Tot i això, ha assegurat que al llarg d’aquesta setmana s’estudiaran els casos dels nou municipis afectats i no descarta que algun d’ells pugui tornar a la ‘nova normalitat’ si els casos han descendit i la incidència ha baixat.

Salvador Illa lamenta que finalment no poguessin arribar a un acord amb el govern madrileny, liderat per Isabel Díaz Ayuso. Així, el ministre recorda que Pedro Sánchez va donar-li més temps del necessari a la presidenta per poder gestionar l’evolució del coronavirus, però no va ser suficient. «Tots volem més temps, però hem d’actuar», assegurava el ministre.  «S’ha de dir als madrilenys que la situació no és fàcil, és preocupant, però la corba es pot doblegar i podem tornar a guanyar la batalla. Però s’ha de prendre seriosament».