El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, durant l’acte ‘Samuradipen’ en memòria de les víctimes de l’holocauste nazi al poble gitano. Madrid, 30 de juliol de 2020.

Pot acabar malament: El detall de la mascareta de Pablo Iglesias amb Felip davant

Iglesias i el rei Felip s'han tornat a veure les cares aquest 12 d'octubre

Aquest dilluns s’ha celebrat el primer 12-O amb el govern de coalició i enmig d'un clima de gran tensió política, entre altres coses per la tibant relació entre el president del govern espanyol i el rei Felip VI. Si tots dos havien intentat un acostament els últims dies, Pablo Iglesias s'ha encarregat de dinamitar-lo amb la màscara que ha lluït en l'acte oficial.

El vicepresident segon del govern i secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha aparegut en l'acte oficial de la Festa Nacional amb una màscara en la qual es veu un logo que simbolitza la cara de la república.

La mascareta utilitzada per Pablo Iglesias

Es tracta d'una mascareta de «198», una marca republicana fundada per Juanma de l'Olmo, secretari de Comunicació de Podemos, amb el seu germà Eduardo i Eduardo Garrido. És una marca que Pablo Iglesias sol lluir en els seus pols i camises, i últimament també amb les mascaretes que porta en les seves aparicions i intervencions en el Congrés.

De fet, aquesta mascareta que reivindica la Sanitat Pública en una part i en l'altra porta el logo amb la cara de la república, ha estat utilitzada pel líder de Podemos per a contrarestar la mascareta amb la bandera d'Espanya popularitzada pels diputats de Vox en el Congrés. És la mateixa protecció que va portar en el funeral d'Estat per les víctimes de la Covid.

En el costat dret de la màscara que ahir portava Iglesias es pot veure el símbol de la república espanyola. Segons explica la mateixa marca en la seva pàgina web, simbolitza «la cara de la gent, civil, coronada pel llorer perquè sabem que és sobre qui ha de residir la sobirania i perquè sabem que guanyarem». També aclareix que «és només mitja cara perquè està sortint d'una ombra, està apareixent d'on mai degué estar i es presenta com el que és, els que guanyarem».

Podemos maneja la comunicació no verbal i els símbols com a pocs, i en aquesta incòmoda data per a la formació habitada ha volgut aprofitar els abillaments per a llançar alguns missatges. La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha assistit a l'acte amb un cridaner vestit morat després de la polèmica sobre la celebració del 8-M en ple ascens dels contagis i el recent anunci de la imminent derogació de la llei de l'avortament.

Una altra descaradura a la Corona

És evident que la Festa Nacional, amb tot el que simbolitza i amb el rei Felip VI presidint l'acte, incomoda a Podemos, i totes les mirades estaven posades en la presència del nou govern de coalició que s'estrena en aquest acte. Per això Pablo Iglesias volia enviar un missatge clar al seu electorat, sense tenir en compte la nova descaradura que posa en evidència al seu cap, Pedro Sánchez

El president Pedro Sánchez s'ha esforçat l'última setmana a escenificar un acostament al rei Felip VI després de les crítiques pel veto del govern a la presència del rei en un acte oficial i el silenci de Sánchez després de les crítiques d'alguns dels seus ministres a la Corona. Sánchez va voler signar la pau en un acte oficial, el divendres passat, a Barcelona.

Ahir era l'oportunitat ideal perquè Sánchez mostrés que la seva entesa amb el rei Felip està fora de tot dubte, en un acte amb tota la solemnitat i secundat per les declaracions de la seva ministra de defensa, Margarita Robles: «La monarquia parlamentària és essencial». Però l'assistència de Pablo Iglesias amb el logo de la república torna a deixar-lo en mal lloc.