Pla detall de la boca d'una dona somrient

Dues clíniques dentals deixen la boca a mig fer a una dona durant quatre anys

La pacient té problemes per menjar i per portar una vida normal

Fa quatre anys que María Flor viu una veritable batalla en dues clíniques dentals, tractant de recuperar la seva boca. La pacient ha hagut de passar dues vegades pel mateix malson. Per a María Flor, una cosa tan simple com poder menjar bé és tota una odissea, després de posar-se en mans de dues clíniques diferents, iDental i Dentix.

En primer lloc, la pacient va acudir a iDental que, amb motiu de la seva fallida, la va derivar a Dentix. En totes dues clíniques li van prometre que acabarien amb els seus problemes per un bon preu, però les dues empreses van deixar a mitges el tractament de la dona.

El primer malson

María Flor maleeix el dia en què va triar tractar-se a iDental l'any 2017. Tenia les dents picades de la part davantera i va començar a demanar pressupost a diversos dentistes de barri. «No podia pagar-ho. Només m'oferien sis mesos de finançament», recorda.

Finalment va decidir anar a la clínica després de veure un anunci de televisió amb el lema 'Dentistes amb cor'. «Van estudiar el meu cas per veure quant em podia permetre pagar i em van fer el pressupost, de 3.268 euros, d'acord amb la meva situació», explica a 'El Español'.

El dia del pagament, Maria Flor va començar el seu tractament. «Em van fer una neteja al juny, però després no em van tornar a citar fins al setembre. Jo trucava, però no m'agafaven el telèfon i no podia acostar-me a la clínica cada dia. Jo visc a Alcalá de Henares i ells estaven a Rivas», explica la pacient. La seva insistència va donar els seus fruits i li van fer uns empastaments, encara que mal fets. Abans que Maria Flor acabés el seu tractament, iDental va anunciar el seu tancament definitiu.

El canvi a Dentix

María Flor havia pagat a iDental 1.000 euros i, en assabentar-se del tancament, es va posar en contacte amb la seva financera perquè paralitzés el préstec. Finalment, va arribar a un acord amb ells i va ser derivada a Dentix el 2018. «Van intentar enganyar-me posant-me una peça que estava bé», explica. Llavors, ella va començar a sospitar. «Jo veia que allò s'assemblava molt al que havia viscut abans, però ja hi era posada», lamenta.

Quan va entrar a Dentix, havia de fer-se quatre implants. A dia d'avui, encara n'hi queden dos per fer: un complet i un altre en què li falta la corona. «Em sento impotent. No sé què fer. Anímicament estic molt malament», lamenta en una conversa amb 'El Español'.

Aquests quatre anys se li han fet llarguíssims. «No he pogut menjar bé. Hi ha èpoques en què m'ha fet vergonya parlar amb la gent... Aquesta situació m'ha influït a nivell de parella, com a mare, com a germana... en tot», assegura la pacient.

Sense recursos suficients

María Flor està atrapada. D'una banda, va vincular la seva salut dental a dues clíniques que ja no operen i, d'altra banda, no té prou diners per acabar el seu tractament en un altre centre i posar així punt final al seu malson.

Amb una discapacitat a l'esquena, María Flor cobra tan sols 707 euros de pensió i ha de pagar 626 euros entre la hipoteca i la comunitat. La dona viu gràcies al que cobra el seu marit, treballador de l'aeroport en ERTO. «M'han vist en una altra clínica, però hauria de pagar 2.300 euros per arreglar-me la boca i, fins ara, he estat pagant els diners del meu tractament a la financera de Dentix», explica.

A més, no és l'única. Es calcula que hi ha més de 100.000 afectats pel tancament de les 180 clíniques de Dentix, que aquesta setmana s'ha declarat en concurs de creditors per no poder pagar els seus deutes amb els seus principals financers: KKR, BBVA i Cetelem. Una cosa que es veia venir des de fa mesos, segons expliquen diversos afectats, ja que els donaven cita i després les cancel·laven.