Salvador Illa, l'home amb més poder del govern espanyol enmig de la crisi del coronavirus

Té el control de totes les àrees en relació amb la crisi a excepció de Defensa, Interior i Transports

Ha estat de rebot, però l'actualitat política i la inesperada crisi per la pandèmia del coronavirus  han fet que sigui així: el ministre de Sanitat, Salvador Illa, és a dia d'avui l'home amb més poder del govern espanyol —amb el permís, és clar, del president  Pedro Sánchez. En la roda de premsa de dissabte a la nit, el cap de l'executiu ho va deixar clar: durant l'estat d'alarma, qui liderarà les polítiques que no corresponguin a Defensa, Interior i Transports serà Illa.

La immensa responsabilitat de Salvador Illa

Així, a banda del president del govern, els comandaments de l'estat d'alarma són José Luis Ábalos en l'àrea dels Transports, Fernando Grande-Marlaska pel que fa a Interior i Margarita Robles per a Defensa, atès que són els ministres de cadascun d'aquests rams. Salvador Illa lidera l'àrea de Sanitat però també es fa responsable de les polítiques a aplicar en qualsevol altra àrea.

Així doncs, serà Illa qui tingui la darrera paraula en qüestions com l'abastiment de productes farmacèutics i sanitaris, així com també els d'alimentació i d'altres de primera necessitat. També decidirà sobre la intervenció d'indústries, fàbriques, tallers, explotacions o locals de titularitat privada per garantir el subministrament d'aquesta mena de béns, incloent-hi fins i tot la sanitat privada i el sector elèctric, si convingués. Illa té, doncs, en la seva mà, la potestat de prendre el control de bona part de les empreses del país.

Una cartera rebutjada per Unides Podem

Aquest paper d'immensa responsabilitat arriba a Illa després que el  ministeri de Sanitat  fos un dels que el PSOE volia cedir a Unides Podem i que els de Pablo Iglesias van refusar sempre, atès que les competències en aquest àmbit estan transferides a les comunitats autònomes i consideren que es tracta d'un ministeri buit de poder. Finalment, la cartera se la van quedar els socialistes i Podem perdia una oportunitat d'or que, ara, hagués permès visibilitzar la seva gestió al govern d'Espanya.