El president espanyol Pedro Sánchez amb una bandera nacional i una altra de la UE darrere

Sánchez anuncia que el govern espanyol aprovarà «en pocs dies» el pla de Recuperació

El pla inclou 212 mesures impulsar la modernització de l'economia i una inversió de 70.000 milions d'euros

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat aquest dilluns al fòrum 'Wake Up, Spain' que el Consell de Ministres estudiarà aquest dimarts i aprovarà «en pocs dies» el pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que suposarà una inversió de 70.000 milions d'euros entre 2021 i 2023. Segons ha avançat Sánchez, el pla recull 212 mesures (110 inversions i 102 reformes). L'objectiu, ha dit, és que produeixi «un impacte immediat sobre la recuperació ja el 2021» i que «arrossegui inversió privada» en àmbits estratègics relacionats amb la innovació. «Volem crear empreses i ocupació», ha dit.

Segons el president espanyol permetrà que el PIB creixi «més de dos punts» anuals. Sánchez té previst desgranar els detalls del pla aquest dimecres a la compareixença sobre l'estat d'alarma al Congrés dels Diputats. Segons el president espanyol l'aprovació final del pla «es portarà al Consell de Ministres en uns dies» i després es remetrà a la Comissió Europea abans de la data límit del 30 d'abril.

Els àmbits en què se centrarà el pla

El pla se centrarà en àmbits com la modernització i competitivitat del sector turístic, el full de ruta del 5G, la formació professional o l'hidrogen verd. Se subhastaran 6.000 MW d'energies renovables, es destinaran 1.500 MEUR a projectes vinculats amb l'hidrogen, es digitalitzaran 1,3 milions de pimes i 140.000 aules escolars. Segons Sánchez, també s'instal·laran 150.000 punts de descàrrega ràpida, es donarà suport a l'adquisició de vehicles elèctrics per disposar d'una flota de com a mínim 250.000 vehicles elèctrics el 2023, es rehabilitarà més de mig milió d'habitatges, i es portarà la banda ampla i el 5G a tot l'Estat.

En aquest sentit, el president espanyol ha recordat que l'efecte d'aquestes inversions sobre el creixement econòmic s'estima en dos punts a partir d'enguany, amb la creació de 800.000 llocs de treball, mentre que el seu impacte sobre el creixement potencial se situa per sobre del 2% a partir de 2030.

Sánchez ha afirmat que la recuperació es produirà «al ritme de la vacunació», de manera que com més ràpid es vacuni, més avançarà la recuperació. «El govern està centrat al 101% en la vacunació i en la recuperació», ha dit el president espanyol.