El govern espanyol segueix a l'espera de poder fer l'anunci més esperat sobre la vacuna contra la Covid-19 a casa nostra: la data d'inici de la vacunació. De moment tot dependrà de quan Europa pugui aprovar les dues vacunes que ja estan més avançades.
Fa dies ja es va anunciar que es té preparat el pla de vacunació nacional, que serà homogeni a tot Espanya. La previsió és que la primera de les tres fases (on es vacunaran avis i àvies en residències, els seus cuidadors, personal sanitari i grans dependents) s'iniciï al gener i que en dos mesos pugui estar acabada. Però fins ara no s'havia fet un càlcul concret sobre quants espanyols podrien estar vacunats en els primers mesos.
Curiosament, el president de govern espanyol, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, han coincidit aquest divendres, estant en actes totalment diferents, en anunciar que s'espera que al mes de juny, entre uns «15 i 20 milions» d'espanyols hagin estat vacunats contra la Covid-19.
El primer a anunciar aquest termini i aquestes xifres ha estat Illa, que ho confirmava a les preguntes dels periodistes en una roda de premsa a la subdelegació del govern espanyol a Guipúscoa. Posteriorment Sánchez, que presentava el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia a Cantàbria, confirmava també que es faran 2,5 milions de vacunacions durant la primera fase del pla.
El president ha volgut valorar el «gran esforç que farem per protegir i reduir la mortalitat per COVID-19 al nostre país». Si els terminis es complissin estrictament, es plantejava que al final de la tercera etapa, encara que sense marcar un termini en el temps, ja es podria haver vacunat «als 47 milions d'espanyols».
No hi ha dubte: quan arribin les primeres dosis es començarà a vacunar
Sánchez ha volgut recordar que serà en els 13.000 centres de salut de tot Espanya on es rebrà la vacunació, «es visqui on es visqui». Ha reiterat que l'accés a la vacuna serà «plenament equitatiu» i que s'està treballant perquè arribin com més aviat millor. «Garantirem des del primer moment que tots els grups prioritaris tinguin accés a la vacuna i sigui plenament equitatiu per al conjunt de la població», assegurava.
El ministre Illa tampoc s'ha volgut aventurar encara a anunciar una primera data per a l'arribada de la vacuna, però insistia que al gener i febrer es podria donar per acabada la primera etapa. «El que puc garantir és que Espanya estarà preparada perquè, quan arribin les primeres dosis, les puguem començar a administrar», recalcava en la mateixa línia que Pedro Sánchez.
Els dos també han coincidit en valorar les bones notícies dels últims dies respecte a les vacunes que ja estan en procés de ser aprovades, la de Pfizer i la de Moderna. Això sí, el titular de Sanitat ha volgut recordar que s'espera que les dosis vagin arribant de manera «progressiva, no totes de cop». S'espera que Espanya tingui accés a un 10% dels 1.200 milions de dosis que ha comprat a set farmacèutiques.
De moment, mentre el Regne Unit presumeix que podrà començar a vacunar els seus ciutadans d'aquí a només una setmana, la resta d'Europa encara espera que es compleixin dos «condicionants», segons Illa. El primer és que les vacunes siguin aprovades per l'Agència Europea del Medicament. I el segon és que les diferents companyies farmacèutiques assegurin un «lliurament efectiu de dosis».
Finalment, Illa ha volgut enviar un missatge contundent, confirmant que la UE només repartirà vacunes que siguin «segures i eficaces». Ha deixat clar, a més, que es combatrà a aquells que «menteixin dient que les vacunes no són segures» i afegia que, «en aquesta història, poquets acudits i menys bromes».