Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.

Sánchez dona per fet que hi haurà rebrots de coronavirus fins que no hi hagi vacuna

El president del govern espanyol afirma que l'objectiu serà minimitzar aquests repunts

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de comparèixer a la Moncloa el 9 de febrer de 2020.
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu. | Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat «convençut» que hi haurà rebrots de coronavirus a Espanya durant els propers mesos i fins que es trobi una vacuna. «Necessitem que siguin els menys possibles i que no posin en tensió el nostre Sistema Nacional de Salut», ha dit aquest dissabte, dia 2 de maig, durant la seva compareixença en roda de premsa des de la Moncloa.

Per això, ha ressaltat la importància de «no baixar la guàrdia» i de «mantenir els criteris de salut pública». «Crec que que serem testimonis de rebrots fins que trobem la vacuna», ha dit. «Necessitem que siguin el menys intensos possible perquè no posin en tensió els professionals sanitaris», i ha afegit que «es pot fer un pas enrere»  si el seu govern considera que han anat «massa ràpid».

Simón recorda que no es pot estar aturat ni xerrar en rotllana

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha recordat que el desconfinament permet a partir d'aquest dissabte sortir a passejar i fer esport, amb les sabudes limitacions horàries i territorials. «Però no es pot estar aturat ni xerrar en grup o rotllana», ha volgut deixar clar Simón, que per això ha justificat el tancament d'alguns parcs i jardins.

«En aquests casos el control pot ser pitjor i més complicat», ha reflexionat en veu alta el coordinador del Ministeri de Sanitat. «Entenc que s'aniran obrint amb les mesures necessàries, però la decisió final la tindrà cada municipi», ha puntualitzat Simón. «Hi ha risc de repunt si no es prenen seriosament les mesures de prevenció», ha alertat.

«És importantíssim mantenir les mesures de seguretat perquè no hi hagi transmissió un cop sortim al carrer», ha insistit el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries. «Hem d'aconseguir que les mesures de distanciament social es mantinguin», ha reblat Simón.

Escepticisme envers el Remdesivir

Pel que fa als fàrmacs per tractar la malaltia —els Estats Units han autoritzat avui la utilització del Remdesivir— el coordinador del Ministeri de Sanitat ha mostrat el seu escepticisme. «S'han fet múltiples assaigs clínics arreu del món i encara cap ha mostrat una eficàcia suficient», ha recordat Simón. «L'ús compassiu no permet saber si un fàrmac té un ús eficaç contra un virus, i pot acabar generant una falsa sensació d'efectivitat», ha pronosticat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries.