Mentre Catalunya viu dies decisius per al seu futur immediat, amb les negociacions per formar un nou Govern que apunta a Pere Aragonès com a nou president, des de Madrid s'està molt pendent dels moviments que es puguin dur a terme i del pes específic que adquiriran les futures formacions que l'integrin —siguin dues, tres o, fins i tot, quatre. El cert és que des del govern espanyol es veu amb bons ulls que sigui ERC qui lideri el futur executiu, en el sentit que la seva estratègia respecte el procés és més llargterminista i el seu paper davant de l'executiu estatal és d'aposta pel diàleg.
El govern espanyol, pendent de la formació del Govern a Catalunya
Ara bé, un 'tripartit independentista' podria complicar les coses. JxCat i la CUP podrien lligar de curt ERC al Govern i els republicans podrien, fàcilment, protagonitzar un viratge cap a posicions més frontistes. Això complicaria l'estratègia del govern espanyol d'accelerar la desinflamació del conflicte català i de construir ponts amb el nou executiu. I, és clar, podria posar pals a les rodes a les dues vies que l'executiu de Pedro Sánchez té sobre la taula per contribuir-hi: la reforma del delicte de sedició i la concessió dels indults.
Són gestos que poden tenir un elevat cost polític per al govern espanyol i que, davant de noves estratègies encaminades a accions unilaterals o rupturistes a Catalunya, podrien acabar provocant que Sánchez fes marxa enrere.
A l'espera del pes de JxCat i la CUP
Davant de la incertesa sobre com serà finalment el futur Govern, Sánchez espera. De fet, els indults segueixen encara el seu tràmit a escala judicial. Després que la Fiscalia es manifestés en contra de la seva concessió als dotze condemnats pel procés, ara s'està a l'espera que es posicioni l'Advocacia de l'Estat, que depèn directament del Ministeri de Justícia i que, per tant, pot deixar entreveure el posicionament del govern estatal al respecte. És en aquest punt on l'executiu intenta allargar terminis i no mullar-se fins que la legislatura estigui en marxa a Catalunya.
Després, s'haurà de posicionar el mateix Tribunal Suprem i la qüestió passarà a la taula del Consell de Ministres. 'La Razón' apunta que la qüestió es podria ajornar fins al mes de juny. Abans de la decisió definitiva sobre els indults, però, el govern estatal haurà de debatre sobre la reforma del Codi Penal i la rebaixa del delicte de sedició, que podria retallar les penes dels presos de l'1-O i facilitar-los les sortides del centre penitenciari si ja no gaudeixen del tercer grau que mantenen actualment. S'acosten, doncs, mesos decisius... però caldrà esperar que Catalunya formi Govern.