El secretari general del PSOE i candidat a la investidura, Pedro Sánchez, ha trucat aquesta tarda de dimecres el líder de Podem, Pablo Iglesias, per transmetre-li les línies vermelles de la seva oferta, segons ha explicat la formació morada a la premsa. En aquesta conversa, segons aquestes fonts, Sánchez ha tancat la porta al fet que Podem assumeixi competències ni en Treball, ni en Hisenda, ni en Transició Ecològica, ni en Igualtat. A més, apunta l’entorn d’Iglesias, ha traslladat al líder de la formació morada que aquesta és «la seva última paraula». La trucada entre tots dos s’ha produït en el marc de les comunicacions telefòniques que han mantingut llarg de la tarda les dues formacions.
Abans de la conversa entre els dos líders la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, i el secretari d’Acció de Govern de Podem, Pablo Echenique, han reprès els contactes després de finalitzar sense acord la reunió presencial del matí.
Intenten acostar posicions
Les dues parts intenten acostar posicions sobre la composició de l’executiu a menys de 24 hores de la votació al Congrés dels Diputats on Pedro Sánchez necessita més ‘sí’ que ‘no’ per a ser investit com a president del govern espanyol.
La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha sol·licitat la votació telemàtica i emetrà el seu vot —tot i que no es donarà a conèixer el sentit— abans de les 13.25 hores d’aquest dijous. El ple començarà cinc minuts després, a les 13.30 hores amb la intervenció de Sánchez, i la votació no tindrà lloc fins a les 14.30 hores.
Segons les dues parts, el PSOE accepta una vicepresidència per a Irene Montero i cedir a la formació morada competències en àrees com Infància, Joventut i Turisme, entre altres. Una proposta que la formació de Pablo Iglesias considera insuficient adduint que les àrees ofertes estan buides de competències.
Durant la negociació d'aquest dimecres, Podem ha advertit que no entrarà al govern de Pedro Sánchez «a qualsevol preu». «Volem competències per desenvolupar polítiques socials en Igualtat, Treball, Hisenda i Transició Ecològica», així com «augmentar el SMI, aprovar un impost a la banca, baixar la factura de la llum o estendre l'educació 0-3 i els permisos de paternitat i maternitat iguals i intransferibles».
Podem lamenta que malgrat haver cedit en el nomenament de Pablo Iglesias i haver renunciat a ministeris d'Estat com Defensa, Interior i Exteriors, «El PSOE no està disposat a compartir cap competència social». Fonts socialistes han apuntat que durant la reunió, el PSOE ha posat sobre la taula una proposta i que ara toca a Podem aclarir si l'accepta o no. «Hem avançat propostes i necessitem una resposta ràpida», apunten.
La votació no serà abans de les 14.25 hores
Sánchez s’enfronta a la segona votació 48 hores després del fracàs del primer intent, tal com estableixen la Constitució i el Reglament del Congrés, en una sessió que començarà a les 13.30 hores d’aquest dijous. A diferència de dimarts, on Sánchez necessitava la majoria absoluta de la cambra, de 176 vots, en aquesta ocasió només ha de rebre més vots a favor que en contra per a ser investit.
El ple començarà amb un debat amb temps acotats. Sánchez només disposarà d’una intervenció inicial de 10 minuts i els portaveus de cada grup faran una rèplica de 5 minuts cadascú de major a menor –tret del PSOE, que parlarà l’últim- per fixar la seva posició. Un cop hagin parlat el president i tots els representants dels grups parlamentaris, i mai abans de les 14.25, la presidenta del Congrés cridarà a votació.
Els diputats emetran el vot de forma pública i per crida del seu nom. Ho faran per ordre alfabètic a partir d’un cognom elegit a l’atzar, i en últim lloc votaran els membres del govern que són diputats i la Mesa del Congrés.
La creació del nou govern
Si Sánchez aconsegueix la investidura, s’activarà el mecanisme per a la creació del nou executiu. El primer pas serà la visita de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a La Zarzuela per comunicar formalment al monarca el resultat de la votació.
Amb el supòsit de la investidura, un cop superat aquest tràmit, el Rei emetrà un reial decret de nomenament del líder del PSOE com a president del govern espanyol i quan s’hagi publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) se celebrarà la tradicional cerimònia de jura o promesa del càrrec a La Zarzuela al que assistiran, a més del Rei i la seva consort, la reina Letícia, la ministra de Justícia en funcions com a notari major del regne, Dolores Delgado, i el president del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes.
A l’anterior presa de possessió després de la moció de censura, el 2 de juny del 2018, Sánchez va prometre el càrrec a una taula sense bíblia ni crucifix i amb un únic exemplar de la Constitució.
Seguidament, i sempre en la hipòtesi d'una investidura exitosa, Sánchez nomenarà els seus ministres, que un cop publicats els respectius reials decrets prendran possessió del càrrec com ell davant el Rei i rebran de mans dels seus predecessors les respectives carteres en un acte protocol·lari.
Si no hi ha investidura, tot apunta a eleccions el 10 de novembre
Si Sánchez no aconsegueix la investidura, el Congrés dels Diputats té des de dimarts dos mesos per investir un president del govern espanyol abans que es dissolguin automàticament les cambres i es convoquin noves eleccions espanyoles.
Començaria aleshores un compte enrere que culminaria el 23 de setembre, dia en què es convocaran uns comicis si abans no hi ha hagut una investidura reeixida. Es repetiria així el que va passar l'any 2016, quan després de la també investidura fallida de Sánchez del mes de març, es va tornar a convocar els ciutadans a les urnes per al mes de juliol.