Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Els diputats d'ERC acudeixen a la investidura amb flors grogues

Sánchez ha assegurat a Rivera que «no vacil·larà» a aplicar el 155 si és necessari

El líder del PSOE busca l'abstenció de C's assegurant que ja es compleixen totes les seves condicions

Pedro Sánchez i Albert Rivera reunits
Sánchez ha enviat una carta amb les garanties per escrit a Rivera aquest mateix matí | Cedida

 

Pedro Sánchez, el líder del PSOE, ha enviat aquest mateix dimarts garanties per escrit al líder de Ciutadans, Albert Rivera, que «no vacil·larà» en aplicar el 155 a Catalunya en cas «d’una nova vulneració dels preceptes constitucionals o un atemptat greu a l’interès general d’Espanya» per part de les forces independentistes catalanes. Ho ha fet després de la conversa que tots dos han mantingut en aquestes últimes hores abans que el rei Felip VI  encarregui o no al president espanyol en funcions que es presenti a la investidura.

Sánchez busca d’aquesta manera una abstenció de Ciutadans que no seria suficient en el cas que Podem passi al ‘no’ i no vagi acompanyada també d’una abstenció del PP. Es tracta d’un document que comença amb un «Estimat Albert» del mateix puny i lletra de Sánchez on el president espanyol en funcions dóna garanties i assegura que es compleixen les tres condicions que el líder de Ciutadans va plantejar a canvi de la seva abstenció.

El document comença «agraint» la proposta de Rivera «a una solució d’Estat» per  «contribuir des de l’oposició al desbloqueig polític», i diu que «si aquest és, realment, el seu propòsit pot tenir la seguretat que no existeix cap impediment perquè faciliti la investidura».

Rivera havia condicionat aquesta hipotètica abstenció de Ciutadans i del PP  —qui s'ha desmarcat de la proposta— a la creació d’una mesa de planificació de l’aplicació del 155 a Catalunya en cas d’incompliment de la sentència del Suprem sobre l'1-O, a la cessió del govern de Navarra a la coalició Navarra Suma (PP, Cs i UPN) i a un compromís de no augmentar els impostos a les classes mitjanes.

Sánchez li respon recordant  que «els socialistes estem fermament compromesos amb la defensa de la Constitució i l’ordenament jurídic a Navarra, a Catalunya i a tot Espanya». «Tingui la seguretat, senyor Rivera, que si la seva voluntat és defensar la Constitució, no trobarà un aliat més disposat  que el Partit Socialista».

El document ofereix garanties punt per punt. En primer lloc sobre Navarra, que «té un govern liderat pel PSOE plenament compromès amb la defensa de la Constitució  i del règim foral» del que «no forma part Bildu». «No existeix cap pacte amb aquest partit», i «per tant en aquest punt  no hi ha cap motiu d’inquietud respecte a la salvaguarda de la Constitució i del règim foral de Navarra», diu Sánchez.

Respecte a Catalunya, el punt més extens, Sánchez recorda a Rivera que el PSOE «ha acreditat el seu ple compromís amb la Constitució a Catalunya». «És cert que ho hem fet defensant el diàleg  dins de la legalitat», escriu Sánchez, «però precisament aquesta  posició és la que ha propiciat un significatiu retrocés del suport a l’independentisme que dona esperances que s’acabi per restablir el clima de convivència a Catalunya en el marc de la Constitució i les Lleis».

Assegura que «no vacil·larà» en aplicar el 155

Els diputats d'ERC acudeixen a la investidura amb flors grogues
Segons Sánchez, «aquest supòsit és molt més que una hipòtesi» | EFE

En aquest marc, Sánchez puntualitza que «en el cas que ningú desitja» que «es produís per part de les forces independentistes una nova vulneració  dels preceptes constitucionals o un atemptat greu a l’interès general d’Espanya, (Rivera) pot tenir la seguretat que el govern socialista no vacil·larà en fer ús de les seves competències per garantir la sobirania nacional, la integritat territorial del país i la convivència, i per això, entre elles, amb  l’aplicació de l’article 155 de la Constitució d’acord al propi text i a la doctrina del Tribunal Constitucional».

Segons Sánchez, «aquest  supòsit és molt més que una hipòtesi, tal que així ho vam provar amb el suport —compartit amb el seu partit— al govern del PP quan es va veure obligat a aplicar aquest precepte».

En tot cas,  Sánchez evita pronunciar-se sobre els indults, tal com li demanava Rivera. «El nostre suport a la Constitució i al nostre ordenament jurídic legal és incondicional i ple», sosté, i «per aquest motiu estem  obligats a respectar el principi d’independència judicial i a no interferir en els procediments en curs amb pronunciaments que anticipin en un sentit o un altre les seves decisions o sentències».

Pel que fa al compromís de  no augmentar impostos a les classes mitjanes, Sánchez sosté que el propòsit del PSOE és «distribuir amb la major justícia possible la càrrega fiscal». «D’això es dedueix que pretenem alleugerir la càrrega fiscal dels treballadors i de les classes mitjanes, entre ells el col·lectiu del treball autònom», diu. Per tant, segons Sánchez, «en aquest punt no hi ha tampoc cap motiu que impedeixi l’abstenció del seu partit».

Per tot plegat, segons Sánchez, «no hauria d’existir cap problema» perquè Rivera «contribuís amb la seva abstenció  i des de l’oposició al desbloqueig polític». «Si obrés així, contribuiria molt positivament a desbloquejar la situació, a complir amb la voluntat dels espanyols i a evitar una repetició electoral del tot innecessària», conclou.

La carta conclou amb la rúbrica a mà: «una abraçada», Pedro Sánchez.

També et pot interessar...